Maren har sett på biologiske trusler
Maren (24) er bioteknologi-student ved NTNU i Trondheim. I sommer har hun prøvd seg på praktisk arbeid innenfor feltet biologiske trusler.
Biologisk beredskap og biologiske trusler er noe helt konkret. I sommerukene her ved FFI har jeg sett på flere ulike metoder for å isolere DNA fra ulike prøvematriser, både fra vann, luft og jord. Målet er å kunne få DNA med best mulig kvalitet. Så går materialet videre til analyse, for eksempel ved hjelp av sekvenseringsteknologi.
Praktisk erfaring med arbeid på laben
Sommerjobben min har gitt meg masse praktisk erfaring med arbeid på laben, som er det jeg syntes er en av de mest spennende og morsomme delene av faget mitt. Slikt praktisk arbeid gjør også at teoretisk kunnskap blir viktigere. Jeg var spent på om den teorien jeg hadde inne ville passe til oppgavene jeg fikk. Det har gått veldig fint. Oppgavene mine her ved FFI passet godt med den faglige bakgrunnen min. Det har heller ikke vært noe problem å spørre dem som jobber her om ting jeg har lurt på. Alle jeg har møtt ved instituttet har vært veldig imøtekommende og hjelpsomme.
Jeg har alltid vært nysgjerrig. Å få utforske ting er gøy, å få arbeide med noe nytt til jeg skjønner hvordan det fungerer! Det var nok kombinasjonen av nysgjerrighet og interessen for biologi som førte meg inn på akkurat dette fagområdet. Likevel var det tilfeldigheter som gjorde at jeg endte opp med dette studieløpet. Bioingeniørutdanningen var noe jeg tilfeldigvis fant da jeg skulle søke studier etter videregående. Det virket spennende å arbeide i laboratorium, og med biologisk materiale. Etter bacheloren hadde jeg lyst til å fordype meg enda mer, og da spesielt i mikrobiologi. Nå begynner jeg på sisteåret av en toårig master i bioteknologi.
Fagfelt med store muligheter
Innenfor denne teknologien skjer det veldig mye spennende. Fagfeltet rommer enormt med muligheter. Det gjøres stadig nye framskritt. Den mest spennende utfordringen blir å se mer på hvordan mulighetene faktisk kan utnyttes. Her er det snakk om hvordan vi best kan bruke bioteknologi innenfor områder som blant annet jordbruk, industri, miljø og helse.
Vi har vært en gjeng sommerstudenter som har hatt veldig ulik faglig bakgrunn. Det har vært spennende å høre både hva de andre har holdt på med tidligere, og hvilke oppgaver de har hatt i sommer. Det har gitt mange hyggelige og interessante samtaler oss imellom, på tvers av fagretningene.
Forskning frister
Forskning frister meg. Denne sommeren har gitt mersmak. Jeg vet ikke helt hva jeg har lyst til å jobbe med videre i karrieren min, men jeg vet at jeg har lyst til å ha en jobb hvor jeg får arbeide praktisk på lab. Jeg merker at jeg har trivdes godt med å kunne bestemme over egen hverdag. Det er topp å få lov til å være med og planlegge forsøkene. Jeg har også vært med på vurderingen av resultatene. Det har vært veldig lærerikt å kunne ta del i hele prosessen, og se hvordan ting skal gjøres. Denne sommeren har gitt meg mye ny kunnskap og erfaring. Nå skal ta med meg alt sammen tilbake til skolebenken.