Krigsspill handler om framtidas slagmark

Sommerjobben til Oscar (25) var delvis å sitte ved spillebrettet. Krigsspill kan nemlig gi stor innsikt i det som vil prege kommende militære strider.

Oscar foran PC-en sommeren 2024.
KRIGSSPILL: Oscar (25) har evaluert nytten av ulike krigsspillmetoder. (Foto: FFI)

Sommeren her ved FFI har jeg brukt til å evaluere nytten av ulike krigsspillmetoder. Det er viktig å kunne analysere framvoksende teknologier: Hvordan kan de virke på norske militære operasjoner? Jeg har brukt spesielt mye tid på å kartlegge hvordan de kan endre den lange rekkefølgen av oppgaver som må gjennomføres for å levere en effekt mot et mål, det som uformelt kalles for «kill chain». Her gir krigsspill verdifull innsikt utenpå de mer tradisjonelle analyseverktøyene.

Krigsspill som metode

Jeg har fått øynene opp for hvor mange forskjellige typer teknologi som vokser fram. Samtlige vil påvirke Forsvaret. Jeg har jobbet med å forstå hvordan kunstig intelligens, autonome systemer, avanserte materialer og bioteknologi kan endre måten vi driver militære operasjoner på. Med krigsspill som metode har jeg lært mer om hvordan vi kan teste og evaluere potensialet i disse teknologiene. Det har gitt meg dypere forståelse for framtidas teknologiske landskap, og hva det betyr for forsvarsevnen.

Faget jeg valgte ved King’s College i London og Sciences Po i Paris var internasjonale relasjoner. Grunnen til valget var hovedsakelig at min morfar jobbet med menneskerettigheter og statsbyggingsprosjektet i Bosnia etter krigen på 90-tallet. Gjennom ham ble jeg både nysgjerrig og oppskaket over dynamikkene i internasjonal krig og politikk. Slik ble gnisten tent.

KI, stordata og teknologi

Jeg fordypet meg i militærstrategiske fag mens jeg arbeidet med bachelorgraden min. Da jeg skulle ta master i internasjonal sikkerhetspolitikk studerte jeg innvirkningen fra KI, «big data» og teknologi ellers. Emnet er både en naturlig forlengelse og et godt supplement til tradisjonelle strategiske studier. Kombinasjonen var midt i blinken for prosjektet mitt her ved FFI.

Fagmiljøet her er sterkt og spennende. Alle FFI-ere jobber mot et felles mål, nemlig å trygge Norges forsvar. Det har vært interessant å høre – både i lunsjpauser, i gangene og i sosiale sammenkomster – hvor mange forskjellige viktige innfallsvinkler som finnes for å jobbe mot disse felles målene. Alle er så flinke her! Hver eneste dag har det virkelig vært inspirerende å komme på jobb. Derfor var det rett og slett vemodig å dra.

Jobb i Nato

Vi var tre sommerstudenter på samme kontor, og ble gode venner. Det ble mange fine samtaler om både faglige og sosiale ting. Det er en ekstra motivasjon i å jobbe med flinke folk. De to medstudentene mine har i aller høyeste grad bidratt til det. Jeg er veldig glad for at vi har havnet på samme studiested i høst!

Det neste målet mitt er å gjøre ferdig masteren. Jeg har allerede fått tilbud om en stilling i Nato i Brussel, i International Military Staff. Der skal jeg jobbe med strategiske konsepter og langtidsplanlegging. Det er drømmejobben. Tenk å kunne jobbe på innsiden av et internasjonalt samarbeid med så stor betydning for landet mitt. 

Det er bare en ting å si til studenter som ser etter relevant sommerjobb: Søk på FFI! Dette gir en helt unik mulighet til å fordype seg i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Det skjer i landets fremste fagmiljø, med masse hyggelige kollegaer, lav terskel for diskusjon og spennende prosjekter.

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?