Helikopter måtte til for å teste høyteknologi

På hvor lang avstand ville den trådløse fjernstyringen hans av kameraer og sensorer fungere? Amund (23) tok en helikoptertur for å sjekke. 

Amund har hatt sommerjobb ved FFI.
HELIKOPTERTUR: Amund (23) måtte fly høyt for å teste systemet han jobbet med på FFI i sommer. (Foto: FFI)

I sommer har jeg jobbet med å utvikle et trådløst system for å styre kameraer og sensorer over lange avstander. Det kombinerer radiobasert langdistansekommunikasjon, SMS-meldinger og kablet nettverk, for bruk av FFI på feltoppdrag. Systemet mitt skulle kunne kommunisere med enheter ute i felt og sende kommandoer, og få status på enhetene i retur. Men virket det? Jeg fikk en helikoptertur for blant annet å teste rekkevidden. Alt funket. Det var et langt stykke arbeid for å komme dit. Det er derfor den følelsen er så fantastisk, den du får når ting endelig virker etter en lang tid med fiksing og feilsøking!

Fra teori til praksis

Det jeg gjør av teori må til slutt fungere i praksis. Jeg har lært meg mye om interaksjon mellom enheter i tida her ved FFI. Blant annet måtte jeg lage egne kabler for å få styrt kameraene i systemet. Jeg har også lært meg mye om kommunikasjonsprotokoller, og hvordan etablere pålitelig og hurtig forbindelse mellom enhetene. Fjorårets sommerjobb her på Kjeller, med forsøk og testing, hjalp meg heldigvis med å få en rask start på prosjektet i år.

Jeg kommer fra Stavanger, men bor i Delft i Nederland. Der studerer jeg ved teknologiuniversitetet i byen. Fagene mine er Computer Science & Engineering og Aerospace Engineering. Jeg har alltid likt teknologi. Fra tidlig av var jeg nokså interessert i datamaskiner, og å eksperimentere med mikrobrikker og elektroniske systemer. Alt av ødelagt småelektronikk som jeg fikk kloa i plukket jeg fra hverandre. Ut fra det lærte jeg litt om hvordan slike ting lages.

Embedded-feltet er et samleord for de teknologiene jeg konsentrerer meg om. Altså innebygde løsninger som tjener en bestemt hensikt, og som utfører én enkelt eller noen få operasjoner innenfor sanntidssystemer. De største utfordringene for feltet er faktisk å minske bruken av edle metaller i utstyret. For øyeblikket er tilgangen på disse metallene dårlig. Det driver opp prisene, noe som bidrar til blant annet miljøfiendtlig gruvedrift.  

Vil jobbe med luft- og romfart

Karrieren min etter at jeg avslutter utdannelsen? Jeg håper det blir innenfor embedded- og kontrollsystemer i luft- og romfart. Prosjektene som FFI utvikler er spennende, så det frister å kunne få arbeide som forsker her. Det er veldig mye frihet i arbeidet her, en får virkelig sette seg dypt inn i det en holder på med. Mange av oppgavene her finner du rett og slett ikke andre steder.

De gode veilederne mine har vært forutsetningen for det jeg har fått til her. Erfarne FFI-ere har hjulpet meg gjennom flere flaskehalser i prosessen. Samværet mellom sommerstudentene har også vært et stort pluss. Vi har hjulpet hverandre med å løse problemer om noen sitter fast. Og så har det vært så hyggelig å være sammen. Jeg kommer ikke til å glemme de gode lunsjene, kakaopausene og klatreturene.

Hvis jeg skal oppfordre fagfeller til noe: Søk deg til FFI. Her kan du ta fatt på oppgaver som du ikke finner noe annet sted!

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?