Hvordan ser høyreekstremisme ut?
Sivert (26) la merke til fremmedfrykt og innvandrerskepsis i hjembyen. Det var temaer han gjerne ville studere nærmere.
Jeg vokste opp i Drammen, som er en flerkulturell by. Jeg har mange venner med innvandrerbakgrunn. Gjennom årene har jeg registrert mye skepsis og fremmedfrykt mot personer med den bakgrunnen. Det står i kontrast til de erfaringene jeg selv har. Slik fikk jeg trigget en interesse for holdninger og tankesett innenfor ytre høyre-bevegelser.
Vold eller terror?
I høst begynte jeg på sisteåret på masterstudiet i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Helt siden starten av studietiden har jeg forsøkt å spisse meg inn mot temaer som populisme, ekstremisme, terror og forsvars- og sikkerhetspolitikk. Slike temaer overlapper ofte hverandre.
Her ved FFI har jeg arbeidet med et datasett som tar for seg høyreekstrem vold og terror i Vest-Europa i perioden 1990-2022. Jobben min var å avgjøre om både de gjennomførte og avvergede angrepene fra datasettet skal klassifiseres som vold eller terror. Ved å undersøke høyreekstremisme blir dette datasettet sammenlignbart til FFIs allerede publiserte datasett «JPED», som tar for seg jihadistiske terrorangrep i Vest-Europa i samme tidsrom.
I sommer har jeg derfor lært mye om høyreekstrem idelogi, vold og terror. Hva er måten deres å operere på, og hvordan organiserer de seg? Jeg så på hvordan denne type ekstremisme skiller seg blant annet fra jihadistisk terror, og utfordringen dette gir for kodingen av dataene.
Viktig å være kritisk
Tidligere har jeg skrevet om problemstillinger knyttet til høyreekstremisme og begrepsutfordringer. Det ble et godt utgangpunkt for denne jobben. Evnen til å stille seg kritisk til kilder og mine egne første slutninger har også vært viktig.
Forskningen rundt dette er dessverre svært relevant. Flere steder i verden preges av krig og konflikt, som Ukraina og i Midøsten. Det fører blant annet til økt migrasjon, sinne, frustrasjon og usikkerhet. Utviklingen gir grobunn for ekstremistiske holdninger som blir viktig å følge med på i årene fremover.
Ettertraktet erfaring
Jeg er blitt spurt om det frister å bli forsker. Jeg synes det var artig å kunne dykke ned i tematikken som en kan gjøre her ved FFI. Studieløpet mitt har vært langt, så jeg kan tenke meg å også teste litt andre type jobber nå. For nyutdannede statsvitere er det utfordrende å gjøre seg attraktiv for arbeidsgivere. Men med sommerjobb ved FFI har jeg fått en både relevant og ettertraktet erfaring.
Oppholdet mitt på Kjeller har vært veldig stimulerende. Jeg hadde nær dialog med veilederen min. Det var lav terskel for både faglige diskusjoner og ikke-faglige samtaler. Jeg fikk mye frihet under ansvar, og visste hva jeg skulle jobbe med. Et stort pluss var også det inkluderende og hyggelige studentmiljøet, med felleslunsjer og artige aktiviteter etter arbeidstid. Så oppsummeringen er enkel: Sommeren min ved FFI var lærerik, givende og sosial!