Forsvarsindustriell utvikling og økt innovasjonskraft
Hvordan kan nasjonale ambisjoner realiseres?
Fakta om prosjektet
Regjeringen har i egen melding til Stortinget fremmet en Nasjonal forsvarsindustriell strategi som skal bidra til å skape et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar. Strategien beskriver hvordan nasjonale sikkerhetspolitiske interesser skal ivaretas gjennom å opprettholde og videreutvikle en internasjonalt konkurransedyktig norsk forsvarsindustri. Dette er målsettinger som nå skal videreutvikles og operasjonaliseres i samarbeid mellom aktørene i forsvarssektoren – det såkalte Trekantsamarbeidet.
FFI gir kunnskapsbaserte råd til Forsvarsdepartementet i arbeidet med videre utvikling av norsk forsvarsindustriell politikk. Arbeidet innebærer å samarbeide med sentrale beslutningstakere i sektoren, operative brukermiljøer i Forsvaret, og å ha god kontakt med ulike industriaktører. Det innebærer også utstrakt internasjonalt samarbeid for å posisjonere norsk industri for internasjonale markeder.
Vi utfører analyser, utarbeider statistikker og gjør vurderinger knyttet til utviklingstrekk for norsk og internasjonal forsvarsindustri og forsvarsmarkeder. Dette brukes så som grunnlag for å gi råd til departementet om videreutviklingen av norsk forsvarsindustriell strategi – blant annet rundt bruken av ulike virkemidler for å sikre markedsadgang og like rammevilkår for norsk forsvarsindustri på det amerikanske og europeiske forsvarsmarkedet.
På oppdrag gjennomfører FFI også forsvarsindustrielle vurderinger og analyser til grunnlag for Forsvarsdepartementets valg av anskaffelsesstrategi ved utvikling eller kjøp av nytt materiell. Vi skal bidra til å gjøre departementet i stand til å ta velbegrunnede og konsistente valg om bruk av leverandører. Nasjonale sikkerhetsbehov og hensyn til nasjonal beredskapsevne vurderes spesielt.
De siste årene er det satt spesielt fokus på å styrke forsvarssektorens evne til å drive behovs- og mulighetsdrevet innovasjon – og til raskt å kunne utvikle nye løsninger ved også å utnytte kommersielt tilgjengelig teknologi. FFI ga ut en rapport om Trekantmodellen høsten 2018 med anbefalinger om tiltak som bør iverksettes for å styrke denne modellen og innovasjonsevnen.
I 2019 startet så FFI opp et eget arbeid på innovasjon i forsvarssektoren for å styrke forståelsen av hvordan vi kan videreutvikle innovasjonsarbeidet i forsvarssektoren.
Vi ønsker blant annet å øke vår kompetanse på hvordan incentiver og andre virkemidler kan øke sannsynligheten for raskere utvikling, kommersialisering og implementering av nye løsninger og materiell. Dette vil sette oss i stand til å fungere som bedre rådgivere, både for Forsvaret og for forsvarsindustrien.
Vi samarbeider derfor med nasjonale og internasjonale innovasjonsmiljøer for å kartlegge trender, identifisere utviklingsmuligheter og lære fra andre sterke innovasjonsaktører både i og utenfor forsvarssektoren. Prosjektet vil videre aggregere den kunnskap og erfaring som bygges i de ulike forskningsområdene ved avdeling Innovasjon og industriutvikling, og fremme anbefalinger basert på dette.
Årlig rapport: Forsvarsindustrien i Norge
FFI lager årlig rapporter som beskriver den norske forsvarsindustriens virksomhet. Det er en slags temperaturmåling på industriens utvikling, og ses primært i rapportserien Forsvarsindustrien i Norge som har vært produsert siden 2009, og hvor utvalgte økonomiske måltall blir gjennomgått.
Formålet er å gi opplysninger om industriens strukturelle og økonomiske utvikling. Statistikken produseres på oppdrag fra Forsvarsdepartementet. I tillegg gir Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi) støtte til arbeidet med å hente inn og bearbeide materialet.