#21: Solstormer kan ødelegge for milliarder – også i Forsvaret

I denne podkasten forteller sjefsforsker Tom Arild Blix at verden er dårlig forberedt på den neste stormen fra verdensrommet.

Solstormer er ikke som andre stormer: De kan verken sees eller høres. Likevel kan den gi samme typer skader på strømnett og elektronikk som under et kraftig tordenvær, men uten at vi merker noen ting før utstyret er ødelagt. I denne episoden av Ugradert forteller FFI-forsker Tom Arild Blix om hvordan romvær kan ramme oss, og hvordan vi kan forberede oss.

Blix arbeider ved FFIs avdeling for forsvarssystemer. I en ny rapport fra FFI tar han for seg romværs betydning for Forsvaret. I denne podkasten kan du høre mer om funnene hans. 

Blix nevner blant annet den lenge graderte solstormhendelsen i det amerikanske forsvaret. I 1972, under Vietnamkrigen, skjedde det noe spesielt. 

– Amerikanerne hadde lagt ut store minefelt utenfor kysten av Vietnam. Det skulle hindre forsyninger til motparten. Den 2. august var det et utbrudd på sola.  Et par dager senere ble store deler av disse minefeltene detonert, uten noen forklaring. Dette var magnetminer. De var derfor satt til å detonere ved magnetiske variasjoner. Utbruddet fra sola var så sterkt at det skapte store magnetiske pulsasjoner. De trigget minene til å gå av. Det ble rapportert om rundt 4000 miner som detonerte på denne måten.

Slike eksempler viser at romvær spiller en betydelig rolle også for Forsvaret, sier Tom Arild Blix.

a_ffi_blix_IMG_9313
Tom Arild Blix

Både samband, navigasjon og strømforsyning kan rammes. Det som skjedde i juli 2012 kunne ha gitt både forsvar og sivilsamfunn store problemer. Da ble en plasmasky med tilhørende magnetfelt slynget ut i rommet. Fenomenet kalles koronamasseutbrudd, Coronal Mass Ejection (CME).  Store mengder ladde partikler ha truffet jorda. Følgen kunne ha blitt skader og omfattende forstyrrelser i planetens infrastruktur. Men solstormen bommet med et par dager: Jorda var utenfor skuddlinjen da fenomenet inntraff. 

Solstormer er ikke som andre stormer: De kan verken sees eller høres. Likevel kan den gi samme typer skader på strømnett og elektronikk som under et kraftig tordenvær, men uten at vi merker noen ting før utstyret er ødelagt.

Lytt til podkasten og lær mer om de militære truslene som vår egen stjerne representerer. 

Et koronamasseutbrudd 31. august 2012 ble fanget opp av tre ulike NASA-observatorier. Disse utbruddene kalles også solstormer, og kan skape problemer for elektronisk utstyr på jorda. Kilde: NASA Goddard

Vil du høre mer?

Her er alle episodene av vår podkast-serie Ugradert.