Slik er det å være på Nato-øvelse med undervannsroboter
Det blir mye venting når du skal øve med ubemannede undervannsfarkoster. De klarer seg jo stort sett selv der nede i dypet. Men målet er at robotene skal bli både raskere og flinkere til å samarbeide.
Å være forsker ved FFI byr på en variert arbeidshverdag som av og til også innebærer å delta på øvelser for å teste og demonstrere teknologi. I september 2024 deltok Norge på Nato-øvelsen REPMUS med soldater fra Marinen, forskere fra FFI og personell fra KONGSBERG.
Kan overvåke rørledninger
Øvelse REPMUS (Robotic Experimentation and Prototyping using Maritime Uncrewed Systems) arrangeres hvert år i Portugal. I år deltok over 2000 personer, 18 fartøyer og 100 ubemannede fartøy fra 21 Nato-nasjoner for å teste ut ubemannede systemer i maritim sammenheng, både til bruk under vann, på havoverflaten og i lufta.
En av de sentrale delene av øvelsen var å demonstrere ulike teknologier for å kunne beskytte og overvåke kritisk infrastruktur under vann.
Robot reddet av marinejeger
Det norske teamet hadde med seg den autonome undervannsfarkosten Hugin, droneradarer, den FFI-utviklede sensoren Nilus for overvåking under vann og et kommunikasjonssystem for å dele informasjonen robotene og sensorene henter inn. I tillegg var Frigg, FFIs ubemannede overflatefarkost, med.
I denne episoden av Ugradert får du et lite innblikk hva som skjer på en sånn øvelse, hvordan trekantsamarbeidet fungerer i praksis, og hvorfor en tidligere marinejeger plutselig måtte hoppe i vannet og redde Hugin.
På grunt vann
Vi besøkte Sesimbra, der den norske delagasjonen styrte toktene til den ubemannede undervannsfarkosten Hugin.
I løpet av de tre ukene øvelsen varte ble Hugin sendt ut for å finne ukjente objekter, inspisere rørledninger og for å ta en nærmere kikk på en portugisisk ubåt og avtrykket den la igjen på havbunnen.
At farvannet i Portugal var langt grunnere enn der Hugin vanligvis ferdes, bød på visse utfordringer. Erfaringene tar forskerne og ingeniørene med seg hjem, slik at de kan gjøre Hugin enda bedre.