Kort forklart: Hva gjør Systemutviklingsgruppen ved FFI?

Det korte svaret er; all form for systemutvikling forskerne ved FFI har behov for.

Systemene som brukes av både Forsvaret og sivil sektor blir stadig mer komplekse. Det er derfor ikke unaturlig å støte på utfordringer underveis i et forskningsprosjekt. Ved FFI finnes det en egen gruppe som bistår både forskningsprosjekt og administrasjonen med systemutvikling.

I denne episoden av Ugradert Kort forklart snakker vi med lederen av Systemutviklingsgruppen, Kristian Schiander. Han forklarer at gruppen oppstod for en 10-15 år siden fordi det var noen forskere som ønsket å få jobbe mer med systemutvikling enn forskning.

I dag kan gruppen bidra innen alle aspekter innenfor systemutvikling. Fra «enkel» rådgivning, til utvikling av større og mer komplekse systemer. Dette innebærer at de bistår innenfor arkitektur, teknologivalg, selve utviklingen eller programmeringen, testing, dokumentasjon, og alt annet som går inn under «systemutviklings-paraplyen».

–  Noe av det vi utvikler er programvare som skal i operativ drift, enten i forsvarssektoren, eller her ved FFI. Andre ganger er vi med å utvikle rene prototyper eller demonstratorer, som typisk lages for å vise at et konsept kan fungere, uten av programvaren nødvendigvis er komplett, forklarer Schiander.

Stor variasjon

Schiander forteller at det er stor variasjon i type oppdrag de må løse, noe som bidrar til at ingen arbeidsdag er lik.

– Noen oppdrag innebærer å utvikle noe helt fra scratch, mens andre ganger er det snakk om å videreutvikle operativ programvare, eller jobbe videre med en tidligere prototype. Det som er gøy med prototypene, er at de gjerne utvikles i tett samarbeid med potensielle sluttbrukere. Det betyr at man kan få raske og hyppige tilbakemeldinger på funksjonalitet, gjerne i forbindelse med tester og eksperimenter sammen med ute i felten, sier han.

Dette bidrar også til en svært variert kompetanse blant gruppens medlemmer. Heldigvis har gruppen svært romslige kursbudsjetter, slik at gruppens medlemmer kan holde seg oppdatert og tilegne seg den kunnskapens som trengs for de oppdragene de skal løse. Det kan være korte kurs, eller hele uker.

– Så lenge medarbeidere viser interesse for å videreutvikle seg, er det sjelden vi sier nei til kurs eller seminarer, sier Schiander.

Vil du jobbe med systemutvikling?

Utover høsten 2023 skal gruppen rekruttere flere medlemmer. Schiander sier de er på jakt etter både de som har vært noen år i arbeidslivet og de som kommer rett fra skolebenken.

– Den viktigste egenskapen for å jobbe i gruppen vår, utover stort engasjement og kompetanse på systemutvikling, er at man er nysgjerrig på «alt som er nytt», og at man liker å bli utfordret med potensielt krevende utviklingsoppgaver. I motsetning til mange andre steder som driver med systemutvikling, er det ikke sånn at vi koder alt i ett språk eller rammeverk – hos oss må vi være forberedt på å jobbe i en rekke forskjellige språk og rammeverk, forklarer han.

Kunne du tenke deg å jobbe med systemutvikling ved FFI kan du lære mer om denne gruppen i podkast-episoden eller ta kontakt med Kristian Schiander.

Lurer du på hva som er det morsomste ved å jobbe i en slik gruppe? Schiander er ikke i tvil:

– De vi jobber sammen med er blant Norges, og kanskje verdens, mest kompetente på sitt område! Veldig mange her på FFI har jobben som lidenskap, de jobber med det de synes er spennende, og skinner ofte gjennom! sier Schiander, og legger til:

– Også har jo oppdragene våre typisk en varighet fra et par måneder, og opp til et par år. Det betyr at man får jevnlig variasjon både med tanke på teknologier, domener og kolleger i prosjektene, samtidig som vi har tett kontakt med kollegene i vår egen gruppe. På mange måter har vi det beste fra to verdener: Variasjonen som kommer med en «konsulentjobb», men de faste rammene som kommer med å være «in-house» utvikler, avslutter han.