Testet ny forsvarsteknologi under Arctic Strike 2024

Forsvaret kan ikke bruke årevis på å skaffe og ta i bruk nytt utstyr i dagens situasjon, mener hærsjef Lars Lervik. Han vil ha mindre snakk og mer handling.

– Det dere skal være med på i dag, er ikke en demonstrasjon. Det er et eksperiment. Det er helt ok hvis ikke alt fungerer i dag.

Hærsjef Lars Lervik står i velferdsbygget på Porsangmoen og ser ut over en sal med forsvarsfolk fra Norden, Nederland, Storbritannia og USA.

Det er bare noen timer siden Sverige ble medlem i Nato. Storøvelsen Nordic Response, med 20 000 Nato-soldater, er akkurat ferdig. Men noen er igjen for å trene ekstra.

Prøver ut ubemannede systemer

Det var den svenske hæren som tok initiativ til Arctic Strike. Teknologieksperimentet fant sted i Halkavarre skytefelt ved Porsangmoen, hovedkvarteret til Finnmark landforsvar, i mars.

– Vi gjorde dette for å teste ideer. Vi skal finne ut hva som kan fungere, og hva vi skal gjøre mer av. Dette er vår versjon av «talk less, do more», sier hærsjef Lars Lervik.

I tillegg til svensk og norsk artilleri og etterretningssoldater deltok Finnmark landforsvar, Morgendagens kampenhet fra Hærens våpenskole, Forsvarets spesialstyrker og flere forskningsprosjekter fra FFI.

– Dette er en dugnad der vi kombinerer eksperimentell teknologi med eksisterende operasjonelle kapabiliteter. Vi gjør det om vinteren, i Finnmark, for å sjekke om det går, sier oberstløytnant Sven Bjerke ved FFIs avdeling Forsvarssystemer.

Dette ble testet

 

  • fjernoperert distribuert nettverk med sensorer (kamera, radar og liknende) for å holde oversikt i et område
  • ubemannet kjøretøy som observasjonspost for å finne mål og sende målets posisjon
  • dronesverm fløyet fra CV90 for å finne mål og sende måldata
  • digital ildledning og kommandosystem for å dele informasjon og koordinere en alliert operasjon raskere og mer presist
  • lasermålere og snøscootere med treghetsnavigasjon for å finne mål og levere måldata uten GNSS (satellittbasert navigasjon og posisjonering)

Rask prototyping

Mikkel Gorsetbakk leder Morgendagens kampenhet. Avdelingen ble startet opp høsten 2023. Det er en teknisk enhet ved Hærens våpenskole med soldater som er dedikert til å utvikle, teste og ta i bruk ny teknologi. Innen 2028 skal de levere «ny operasjonell kapabilitet» til Forsvaret.

– Vi jobber med både autonomi, kunstig intelligens og ubemannede plattformer. Hovedfokuset nå er hvordan soldater som bruker ubemannede systemer, kan operere sammen med eksisterende systemer.

Noe det første morgendagens kampenhet gjorde, var å skaffe seg FFIs dronesverm for overvåking. Så gikk de i gang med å bygge en kontrollstasjon inne i en CV90 og bygge antenner og andre nødvendige tekniske løsninger.

Under Nordic Response viste de at det er mulig å overvåke et område kontinuerlig i 10 timer med svermen som frem til nylig ble brukt til autonomiforskning.