Første sesong med hørselsforsøk på vågehval er avsluttet
Forskerne mener sesongen var vellykket, selv om de ikke fikk testet hørselen på en eneste hval.
– Hovedmålet i år var å få demonstrert at systemet med å fange og slippe hvaler løs fungerer. Det har vi klart, sier Petter Kvadsheim fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
De kommende fire årene skal FFI i samarbeid med universitetet i Århus og The National Marine Mammal Foundation kartlegge hørselsterskelen hos vågehval. Testmetoden er den samme som brukes for å teste hørselen hos spedbarn. Hvalene slippes fri etter at testene er gjennomført.
Målet med prosjektet er å begrense skadevirkningen av menneskeskapt støy for dyrelivet i havet.
– Dette blir første gang vi får informasjon om hørselen hos bardehval. Denne kunnskapen vil være helt nødvendig for å forstå hvordan menneskeskapt støy i havet påvirker disse dyrene, sier Dr. Dorian Houser fra The National Marine Mammal Foundation (NMMF).
Fikk testet fangstmetode
Fangstsystemet i Vestfjorden i Lofoten består av 1,7 kilometer med nett som veier til sammen 20 tonn. Nettene skal lede lede hval inn i en innhegning der testene skal gjennomføres.
Årets testsesong varte fra 30 mai. til 25. juni. Nesten halve perioden ble brukt til å sette ut nettene og optimalisere fangstsystemet.
Forskerteamet observerte 20 hvaler i løpet av de fire ukene de jobbet. Tre hval gikk inn i bassenget før fangstsystemet var ferdig montert. Ytterligere tre gikk inn i bassenget når fangstsystemet var klart. En av dem ble sluppet fri fordi den var for stor, en klarte å svømme ut under nettet før forskerne testet den, den tredje som svømte inn var en knølhval som forskerne lot svømme videre. Dermed ble det ikke gjennomført noen hørselstester i år.
Men forskerne kommer tilbake i 2022. Det er planlagt tester også i 2023 og 2024.
– Vi gleder oss til neste år, da vil vi kunne bruke hele testperioden på å fange hval og teste hørsel, sier Kvadsheim og Houser.
Forsøkene i Lofoten gjennomføres i regi av SOST (Subcommittee on Ocean Science and Technology), og er finansiert av blant andre den amerikanske marine og amerikanske tilsynsmyndigheter. Prosjektet har et budsjett på ca. 15 millioner kroner.