Bonusordningen under lupen
Bonusordningen skal sørge for at spesialistene i Forsvaret blir værende, men nesten ingen benytter seg av den. FFI-forskere analyserer den reviderte ordningen.
Noen stillinger i Forsvaret har strenge krav til helse, psyke og fysikk. Kompetanse som i stor grad henger sammen med alder. Personell som ansettes i slike stillinger, får en såkalt T35-kontrakt, som varer til fylte 35 år.
En bonusordning skal sikre kompensasjon til de som må slutte ved fylte 35 og samtidig virke som et insentiv for å stå ut kontraktsperioden. Til tross for bonusordningen, er det mange spesialister som slutter allerede i begynnelsen av 20-årene.
Bruk av bonus for å beholde personell i Forsvaret er et tema FFI-forskerne Torbjørn Hanson, Petter Lindgren og Ane Presterud har jobbet med i nærmere to år, under forskningsaktiviteten Personelløkonomi (PECON). Der er fokus hvordan Forsvaret kan rekruttere, motivere, beholde og i noen tilfeller også avvikle personell.
– Problemstillingene studeres ved bruk av teori og metoder fra samfunnsøkonomifaget. Med tilgang på data fra Forsvarets personellregistre samt husholdningsstatistikk fra SSB, har vi et unikt datagrunnlag for studier av personellets valg på arbeidsmarkedet, forteller Torbjørn Hanson.
Revidert ordning
I juni 2020 ble bonusordningen i Forsvaret revidert. De viktigste grepene i ny modell er at bonusutbetalingene kommer allerede etter fem års opptjening, og at det er mulighet for å ta ut bonusen i form av studiepermisjon hvor personellet beholder grunnlønnen (utdanningsbonus).
For å høste noen tidlige erfaringer med ny ordning gjennomfører Forsvarsstaben (FST) en pilot blant fire utvalgte avdelinger, hvor aktuelt T35-personell velger bonus allerede høsten 2021. I den forbindelse støtter FFI gjennomføringen av spørreundersøkelser blant alt T35-personell i pilotavdelingene, for å kartlegge fremtidsplaner, preferanser og egenskaper.
I en ny rapport diskuterer Hanson og Presterud blant annet om, og eventuelt hvordan, den reviderte ordningen fungerer mer hensiktsmessig. Det har blant annet vært knyttet stor spenning til hvor stor andel av personellet som foretrekker utdanningsbonus.
Ved å kartlegge hvilken periode i livet personellet ønsker å ta sivil utdanning, har de avdekket en mulig utfordring. Det er en svært liten andel av personellet som i utgangspunktet kunne tenke seg å ta utdanning på begge tidspunktene for utbetaling av utdanningsbonus (henholdsvis etter fem og ti års ansiennitet).
Unik studie
Piloten med ny bonusordning innebærer at noen utvalgte årskull i de fire pilotavdelingene kan ta ut bonus allerede nå til høsten. Alle andre må vente noen år til. Dette gir mulighet for en unik studie av den reviderte ordningen.
– Det betyr for det første at Forsvaret får praktisk erfaring med forvaltning av ny ordning i liten skala, slik at eventuelle barnesykdommer kan lukes ut før det skal gjøres utbetalinger til alle. For det andre skapes det et «eksperiment» hvor vi kan sammenligne to nokså like personellgrupper, hvor den ene er på pilot og får bonus (gruppe med behandling), mens den andre ikke kan få bonus utbetalt ennå (kontrollgruppe), forteller Hanson.
FFI vil støtte Forsvarsstaben med studier som sammenligner de to gruppene over tid. Det kan gi en viktig indikasjon på hvordan bonusen virker. For å kunne sammenligne har det vært nødvendig å etablere en basislinje før ny ordning implementeres. Det er hva samarbeidet med FST har gått ut på til nå. De neste årene vil vi følge opp med nye målinger og spørreundersøkelser rettet mot personellet.
Allerede til høsten kommer forskerne med en ny rapport om retensjonsbonusen som har blitt benyttet i Forsvaret siden 2004. Der ser de nærmere på om personell i Forsvaret faktisk vil unngå å slutte i jobben dersom de får utbetalt en bonus for å fortsette.