Derfor samarbeider vi med Nasa
Hvis alt går etter planen skrives norsk romfartshistorie i midten av juli 2020.
Da starter Nasa-roveren Perseverance reisen mot Mars. Vi ved FFI er stolte over å ha utviklet georadaren Rimfax, ett av syv vitenskapelige instrumenter på roveren.
Da Nasa landet den forrige roveren, Curiousity, på Mars i 2012, omtalte de det som det største de hadde gjort siden månelandingen. Det forteller litt om hvor viktige rover-prosjektene er for Nasa.
Norsk samarbeid kommer Forsvaret til nytte
For FFI er Rimfax viktig både fordi det har gitt oss økt kompetanse, og det har gitt oss tilgang på verdensledende teknologimiljøer tilknyttet amerikansk romfart. Den kompetansen FFI videreutvikler innen både radar og instrumentutvikling kommer først og fremst Forsvaret til gode. Det som tåler en reise til Mars, vil være robust nok for Forsvaret.
FFI har samarbeidet med Norsk romsenter og de norske industribedriftene Kongsberg Norspace AS, Bitvis AS og Comrod AS om utviklingen av instrumentet. Prosjektet er et fremragende eksempel på norsk innovasjon.
Det er også et godt eksempel på trekantsamarbeidet, hvor vi ofte har FFI i det ene hjørnet, industrien i det andre og Forsvaret som bruker i det tredje. Denne gangen er det Nasa og internasjonale romfartsmiljøer som er brukeren. Norge viser med Rimfax-prosjektet at vi leverer vitenskapelig kvalitet i verdensklasse.
Når roveren skytes opp i juli er det ikke slutten på historien. Ett nytt kapittel starter når vi lander på Mars i februar i 2021. FFI skal, i samarbeid med både norske og internasjonale universitetsmiljøer, operere radaren på Mars. Vi skal bistå Nasa i arbeidet med å utforske planeten basert på resultater fra Rimfax-radaren.
I tillegg til å gi oss spennende vitenskapelige data om den røde planeten, vil Rimfax-prosjektet ha ringvirkninger for forsvarssektoren og for Norge som romnasjon. Vi gleder oss til å følge med på både oppskytingen, landingen og datainnsamlingen – og alt som følger i kjølvannet.