Vil du bli med å bygge fremtidsrettede IT-løsninger?
Vi i IT-enheten ved FFI jobber hver dag for at Norges råeste forskere skal få gjort jobben sin på best mulig måte. Forskning i verdensklasse krever moderne og bunnsolide IT-leveranser. Fremover søker vi flere nye kolleger for å skape fremtidsrettede tjenester og løsninger. Er det deg?
Hvordan er det å jobbe i IT-enheten?
Vi er opptatt av trivsel og det å dyrke frem gode ansatte. Det gjenspeiles i folka våre. Hos oss finner du en kombinasjon av faglige spydspisser som har jobbet her i lang tid og yngre talenter som utfordrer det etablerte. Sammen spiller vi hverandre gode og lærer av hverandre. Alle har et hjem i ett av våre team, og vi samarbeider både på tvers av team og med våre brukere, interessenter og partnere.
Bli bedre kjent med IT-enheten ved FFI
Hva jobber IT-enheten med?
Arbeidshverdagen i IT-enheten er allsidig og givende. FFI er en åpen akademisk institusjon og er samtidig en del av Forsvarssektoren, noe som gjenspeiles i våre IT-systemer. Det betyr at du vil få mulighet til å jobbe med både moderne skyløsninger og kompliserte lokale systemer. Fellesnevneren er at vi har høyt fokus på sikkerhet samtidig som løsningene våre skal gi høy verdi for brukerne.
FFI som arbeidsgiver
Våre kjerneverdier
Verdigrunnlaget vårt er noe av det viktigste vi har i FFI.
Kjerneverdiene Skapende, drivende, vidsynt og ansvarlig skal ligge til grunn for alt vi gjør.
Vi ønsker i størst mulig grad å gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Det er derfor et personalpolitisk mål å oppnå en balansert alders- og kjønnssammensetning, og vi ønsker å rekruttere flere personer med innvandrerbakgrunn.
Tidligere kjennskap til Forsvaret er ingen betingelse, men interesse og forståelse for forsvarsfaglige problemstillinger er selvfølgelig en fordel.
Trenger kompetanse fra mange fagfelt
FFI utlyser mange stillinger hvert år som et resultat av at vi skal vokse, og trenger derfor medarbeidere innenfor mange ulike fagfelt.
Vi ser etter både nyutdannede og de med lang erfaring.
Hos oss jobber det blant annet forskere, utviklere, ingeniører, IT-personell, jurister, økonomer, HR-personell og annen personell både administrativt og operativt.
Vi oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke, uavhengig av kjønn, kulturell bakgrunn, hull i CV-en eller funksjonsevne. Som IA-bedrift vil vi legge arbeidsforholdene til rette.
Ansattgoder
Vi tilbyr våre ansatte ordninger som er ment å bidra til økt arbeidsglede og motivasjon:
- Fleksibel arbeidstid og sommertid.
- Gode muligheter for personlig og faglig utvikling.
- Gunstige pensjons-, forsikrings- og lånevilkår gjennom medlemskap i Statens pensjonskasse.
- Tilskuddsordninger for trening.
- Bedriftshytter.
- Bedriftsidrettslag og sosiale arrangement.
- Arbeidsfri på julaften, første arbeidsdag i romjulen og på nyttårsaften.
Søknadsprosessen
Søker du jobb i FFI, er vi pålagt å gjøre en grundig vurdering av søkere og gjennomføre sikkerhetsklarering.
Her er stegene som påvirker jobbsøkerprosessen ved FFI:
Grundige vurderinger
Som statlig virksomhet følger vi kvalifikasjonsprinsippet. Etter søknadsfristen gjør vi en grundig vurdering av alle søknader, og ser dem opp mot stillingsutlysningens krav. Deretter kaller vi inn til intervju. Vi gjennomfører vanligvis to intervjurunder med sjekk av vitnemål, attester og referanser.
Ta gjerne kontakt om du lurer på hvor vi er i prosessen. Kontaktinformasjon finner du i stillingsannonsen.
Ansettelsesrådet
FFI følger lovene og reglene som gjelder for ansettelser i det offentlige. Dette betyr at etter intervjuene vurderes søkerne og sendes til ansettelsesrådet i en innstilling. På bakgrunn av denne avgjør ansettelsesrådet hvem som skal tilsettes. Alle søkere vil få en tilbakemelding når prosessen er avsluttet.
Sikkerhetsklarering
Du må kunne sikkerhetsklareres for å jobbe ved FFI.
Mye av informasjonen som behandles i FFI er av betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser.
Personer som gis tilgang til denne type informasjon må være til å stole på. Alle som jobber på FFI må derfor sikkerhetsklareres og autoriseres. Når vi kaller inn aktuelle kandidater til intervju om en stilling, informerer vi derfor om hvilket graderingsnivå som er aktuelt. Graderingsnivåene er Konfidensielt, Hemmelig og Strengt Hemmelig. Ved Nato-klareringer brukes også nivåene Nato Confidential, Nato Secret og Cosmic Top Secret.