Johannes har analysert Youtube-videoer
Johannes (22) har hentet data fra videoer på åpne kilder, blant annet Youtube, for å kunne beskrive på tallnivå hva som foregår i disse videoene.
Da jeg kom til FFI var jeg helt ny innenfor bildebehandling. Denne sommeren har jeg lært en god del. Jeg startet med å bygge opp en database med interessante videoer fra nettet.
Jeg forsket litt på ulike metoder for å hente ut data fra dem. Basert på dette begynte jeg å bygge opp et verktøy for videoanalysen. Dataene jeg klarte å hente ut beskrev numerisk hva som skjedde i videoen.
Sommerens arbeid har altså ikke vært å se på selve innholdet i Youtube-videoene. Det har handlet om metodikk rundt bildebehandling. Jeg har studert hvilke metoder som brukes for å detektere egenskaper i bilder, som kanter og hjørner, og hvordan man kan bruke dette til drive med objektdeteksjon.
Og innenfor optikk har jeg lært mye, blant annet om linseprojeksjon. Verktøyet jeg programmerte med ga meg også anledning til å lage et grafisk brukergrensesnitt. Det ble laget med programvarebiblioteket Qt, som er utviklet av det norske selskapet Trolltech. Qt er brukt av mange selskap, blant andre Microsoft.
Videospillet Minecraft var inngangen min til logikk og programmering. Det var dette spillet som fikk meg til å ville gå studiespesialisering på videregående. Der kunne jeg lære meg programmering. På videregående valgte jeg å ta fysikk, fordi det også handlet om elektroniske kretser.
Det var her jeg fant lidenskapen for fysikken, mye på grunn av at jeg hadde tidenes kuleste lærer. Jeg har tatt bachelorgraden ved NTNU. Nå starter jeg på masterstudiet i fysikk. Jeg tror nysgjerrigheten min på hvordan ting fungerer, og et ønske om en objektiv beskrivelse av virkeligheten, er det som har ført meg til å studere faget.
Det mest spennende med jobben her ved FFI har vært å få opplevelsen av hvordan det er å jobbe som forsker. Altså det å undersøke og lage metoder. Like ens det at ting ikke alltid går som forventet, men trender i riktig retning. For meg har det handlet om å lære mye nytt, og å kunne trekke en konklusjon basert på data.
Jeg håper at dataene jeg hentet ut kan bli brukt til videre forskning. Det har også vært gøy å være en del av et forskningsmiljø med et så bredt spekter av kunnskap, med FFI-forskere som har vært villig til å dele kunnskapene sine.
Jeg har lenge ønsket å bli forsker, slik at jeg kan bidra til ny kunnskap. Etter sommerjobben har jeg blitt enda sikrere på det. Men jeg kommer kanskje ikke til å jobbe i all evighet med forskning. Jeg har lyst til å bli lærer også, for å dele den store interessen min for vitenskap.
De mange kule FFI-folkene har gjort sommeren kjempefin. Ikke bare har jeg vært del av et forskningsmiljø. Sammen med de andre sommerstudentene har jeg også deltatt i battlebots- konkurranse, tatt zipline, spilt volleyball, vært med på quiz, spist masse is og nytt det fine været.