Ikke alt fungerer ved første forsøk
Karoline (22) studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU. FFI-sommeren har også handlet om metodikk og feilsøking.
I sommer jobbet jeg med satellittkommunikasjon, nærmere bestemt testet jeg et satellittmodem. Jeg arbeider på en lab. Der ble kommunikasjonskanalen mellom for eksempel en fregatt og en satellitt simulert. Oppgaven min var å studere hvordan ulike innstillinger av modemet kan påvirke signalet som overføres mellom brukerterminal og satellitt.
Jeg har lært mye om ulike værfenomeners påvirkning på signaler, adaptiv koding og modulasjon, protokoller og nettverk. I tillegg har jeg erfart at ting sjelden fungerer som det skal på første forsøk. Dermed har jeg skjønt hvordan du metodisk må jobbe deg fram for å feilsøke og finne årsaken til problemet.
Fra studiet hadde jeg litt grunnleggende kunnskap om signaloverføring og modulasjon. Jeg har fått bruk for programmeringsferdigheter i Python og Matlab, samt erfaring med Linux-terminalen. I førstegangstjenesten var jeg systemoperatør og jobbet med radio. Selv om erfaringen derfra hovedsakelig var praktisk anvendelse av samband, har det hjulpet meg med å se betydningen av sommerprosjektet her ved FFI og å sette det i sammenheng.
Fra jeg var liten har jeg vært innom tanken om å bli alt fra frisør til lærer eller journalist. Jeg har alltid vært nysgjerrig, og det er jo en typisk egenskap hos ingeniører og forskere. På videregående var jeg glad i realfag og jeg gikk de to siste årene i en «forskerklasse». Der hadde mange en oppfatning om at sivilingeniørstudier i Trondheim var det mest spennende man kan kunne gjøre med realfag i Norge, så da fulgte jeg strømmen.
Det er litt tilfeldig at jeg valgte retningen kybernetikk. Det var først navnet som fanget oppmerksomheten min. Jeg synes fagplanen så lovende ut. Etter å ha lest om tidligere studenter som nå jobbet med robotproteser som kan styres med hjernen, var jeg solgt.
Det mest spennende med sommeroppholdet ved FFI har vært å bruke det jeg har lært på studiet til å jobbe med ekte problemstillinger og prosjekter. Jeg liker at prosjektet mitt har krevd at jeg tilegnet meg ny, fysikklignende kunnskap. Samtidig har jeg har fått programmert, og holdt på med hardware. I tillegg har det vært interessant å få et innblikk i hverdagen som forsker på et institutt.
Drømmen min har i utgangspunktet vært å jobbe med medisinsk teknologi eller fornybar energi. Imidlertid har jeg blitt mer nysgjerrig på satellittkommunikasjon etter å ha lært om det nå. Jeg skal helt klart undersøke mer om hvilke muligheter som finnes der.
Det frister å bli forsker. Jeg liker tanken om å kunne fordype seg i et emne og hele tiden lære nye ting. Før hadde jeg en idé om at forskeryrket kunne være litt ensomt. I sommer har jeg erfart det motsatte. Jeg har blitt positivt overrasket over hvor mye samarbeid det er. Jeg opplever et fellesskap der folk er ivrige etter å dele kunnskap og erfaringer. At kolleger er engasjerte og interessert i arbeidet du gjør er motiverende.
Sommeren ved FFI ble lærerik, hyggelig og spennende. Jeg setter stor pris på interessen mange har vist i prosjektet mitt, og all hjelp og gode innspill jeg har fått underveis. Jeg drar fra FFI med et godt inntrykk av både det faglige og det sosiale miljøet på instituttet, samt flere nye vennskap.