Hvordan holde Forsvaret i drift?

Trym (24) er bekymret for balansen mellom Forsvarets daglige drift og investeringer. Da hjelper det å fordype seg.

Trym har jobbet ved FFI i sommer.
FORSVARSØKONOMI: Trym (24) har sett på hvordan de ulike Nato-landene bruker forsvarsbudsjettene sine. (Foto: FFI)

En medstudent og jeg har jobbet med et prosjekt innenfor forsvarsøkonomi. Vi har sammenstilt bruken av ressurser i Nato, med spesiell vekt på Norden. Hvordan har alliansevennene våre brukt forsvarsbudsjettene sine? Det viser seg at Norge faktisk har høyest investeringsandel av alle Nato-land.

Lært mye om forsvaret

Jeg har lært meg et nytt kodespråk mens jeg var her, og mye mer om hvordan Forsvaret er bygget opp og opererer. I tillegg har jeg fått et verdifullt innblikk i forskningsprosesser og forskningsmetoder. Det blir nyttig i arbeidet mitt med en framtidig masteroppgave.

Helt siden jeg var 13 år har jeg hatt stor forkjærlighet for historie og forsvar. En karriere i Forsvaret har alltid vært en del av planen min. I sommer fikk jeg bruk for flere kunnskaper som man ellers ikke får bruk for på studiet. Hvordan forskjellige forsvar er bygget opp, historie, IT, russisk og kunnskap om Øst-Europa; alt har vært til stor hjelp på tvers av oppgaver og prosjekter. 

Til daglig tar jeg en master ved Handelshøyskolen BI for å bli siviløkonom, med fordypning i finans. Ut fra den faglige vurderingen min står Forsvaret overfor flere utfordringer: En av dem er hvordan Forsvaret skal holde en sunn balanse mellom drifts- og investeringsbudsjettet.

Fra fossilt til fornybart

I litt større skala er jeg både spent på og bekymret for hvordan prosessen rundt avvikling av oljenæringen blir. Klarer vi å opprettholde velferdstilbudene og stimulere til innovasjon hvis inntektene forsvinner, og mange mister levebrødet sitt?

Globalt sett blir det spennende å se hvordan verden håndterer å gå fra fossilt brensel til en fornybar fremtid. Det vil skape nye markeder, men også ødelegge andre. Det kan igjen få store økonomiske, politiske og sikkerhetsmessige følger.

Jeg har virkelig fått øynene opp for kule prosjekter her ved FFI.  
Jeg fortsetter å arbeide her på deltid utover høsten, for å fullføre arbeidet. Dette har gitt mersmak!

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?