Spørsmål og svar om Totalforsvarsstudien 2025

På denne siden finner du som deltar, nyttig informasjon som kan hjelpe deg med å forstå formålet med studien, hvordan dataene dine brukes, og hva du kan forvente som deltaker.

Jeg har mottatt en e-post med invitasjon til å delta, men er usikker på om jeg tilhører målgruppen. Hvordan kan jeg vite om jeg bør svare?

Alle som har mottatt en invitasjon på e-post, er i målgruppen for undersøkelsen. Dette inkluderer også personer bosatt i Norge som ikke er norske statsborgere, og dem som kanskje ikke har en spesiell interesse for samfunnsspørsmål eller spørreundersøkelser. Selv om du tenker at du ikke har sterke meninger eller holdninger, er deltakelsen din fortsatt svært verdifull! Vi oppfordrer alle inviterte til å delta.

Jeg har mottatt en e-postinvitasjon til å delta, men er usikker på om jeg ønsker å bli med. Hva får jeg ut av å delta?

Ved å delta i denne undersøkelsen får du en verdifull sjanse til å uttrykke holdningene dine om viktige temaer som samfunnsforskere ønsker å utforske. Svarene dine vil bli nøye studert og brukt til å forbedre forståelsen av totalforsvaret i Norge. Undersøkelsen vil danne grunnlaget for en rekke vitenskapelige publikasjoner, inkludert bøker, artikler og rapporter. Disse publikasjonene vil være viktige som grunnlag for politikk som styrker forsvarsevnen vår. Å delta er derfor ikke bare en mulighet til å bli hørt, men også til å bidra til noe større – nemlig å sikre landets trygghet og fremtid.
Perspektivene dine er uvurderlige, og vi er dypt takknemlige for bidraget ditt. Gjennom deltakelsen din hjelper du forskerne med å samle innsikter som kan få betydelige konsekvenser for Norges forsvar. Din stemme kan være med på å skape endringer som gir landet vårt en tryggere fremtid.
 

Hvordan kan jeg være sikker på at invitasjonen og lenken er trygg?

Invitasjonen til undersøkelsen sendes som en lenke som begynner med https://survey.euro.confirmit.com/wix/

Disse lenkene er verifiserte og sikre, og du kan trygt klikke på dem for å gå direkte til undersøkelsen.

Husk å holde musepekeren over lenken eller kopiere den for å sjekke at den sender deg til riktig sted, før du klikker på den.

Hvor mange undersøkelser forventes jeg å svare på?

Du skal kun svare på én undersøkelse, og den tar mindre enn 10 minutter å fullføre.

Kan jeg endre svarene mine etter at jeg har sendt inn undersøkelsen?

Etter at du har fullført undersøkelsen, kan du ikke endre svarene dine. Før innsending kan du navigere frem og tilbake ved å bruke knappene i undersøkelsen.

OBS! Hvis du bruker nettleserens tilbake-knapp, vil svarene dine gå tapt.

Kan jeg avbryte undersøkelsen og fortsette der jeg slapp senere?

Svarene dine lagres ikke før du har sendt dem inn.

Hvis du avslutter undersøkelsen før du er ferdig og ønsker å fullføre den senere, må du huske å kopiere den unike lenken som vises i starten når du er inne i undersøkelsen.

Denne lenken kan du bruke for å komme tilbake til undersøkelsen der du slapp.

Kan jeg melde meg av når som helst?

Ja, det kan du. Du kan når som helst trekke deg fra studien uten å oppgi noen grunn.

Kan jeg melde meg på selv om jeg ikke er blitt trukket ut?

Dessverre er det ikke mulig å melde seg på undersøkelsen på egen hånd. For å sikre at studien er representativ for de utvalgte heimevernsdistriktene og en større gruppe medlemmer fra Yrkestrafikkforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund, har vi sendt invitasjoner direkte til de aktuelle deltakerne.
Vi ønsker å inkludere synspunktene til alle typer deltakere, ikke bare dem som er spesielt interessert i samfunnsspørsmål eller spørreundersøkelser, og vi ønsker å unngå at en bestemt gruppe blir overrepresentert.
 

Må jeg oppgi e-postadressen min for å delta?

Det er ikke nødvendig å oppgi e-postadressen din for å delta.

Jeg har tekniske problemer med undersøkelsen. Hvor kan jeg få hjelp?

Du kan kontakte oss ved å sende en e-post til sporreundersokelse@ffi.no.

Vi svarer normalt innen 24 timer, og dette er hovedkanalen for kontakt med Totalforsvarsstudien 2025.
 

Hva slags informasjon samler dere inn, og hvordan håndterer dere informasjonen?

Vi samler inn bakgrunnsinformasjon som kjønn, alder, yrke, utdanning, sivilstatus, forsørgeransvar, kontraktstype, lederrolle og erfaring fra beredskapsøvelser og internasjonale operasjoner. Denne informasjonen brukes kun for å analysere dataene på en meningsfull måte og ikke for å identifisere enkeltpersoner.


Totalforsvarsstudien 2025 følger strengt alle forskningsetiske retningslinjer og personvernforordningens bestemmelser om håndtering av informasjon. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som er ansvarlig for behandlingen av dataene, har fått prosjektet godkjent av personverntjenesten ved Forsvarets høyskole (FHS) og sitt eget personvernombud.

Vi bruker surveyverktøyet Confirmit til å gjennomføre og håndtere undersøkelsene. Confirmit er et globalt anerkjent programvaresystem som benyttes av en rekke store surveyorganisasjoner. Selv om Confirmit har kontorer både innenfor og utenfor EØS, vil data fra Totalforsvarsstudien 2025 alltid være lagret innenfor EU og følge europeisk lovgivning. I sjeldne tilfeller kan teknisk personell ved Confirmit i USA bistå ved tekniske utfordringer, men dette foregår under strenge sikkerhetsprosedyrer for å beskytte ditt personvern.

Vi tar personvernet ditt på alvor og setter stor pris på deltakelsen din for å forbedre forståelsen og styrkingen av Norges totalforsvar.

Er svarene mine anonyme, eller kan de gjenkjennes av andre?

Det vil ikke være mulig for andre å knytte svarene dine til deg som person. Vi sørger for at alle data som samles inn, anonymiseres grundig. Det betyr at identifiserbar informasjon fjernes eller slås sammen med svar fra andre slik at svarene dine ikke kan spores tilbake til deg.

Kan jeg be om å få slettet informasjonen dere har om meg?

Du vil ikke kunne identifiseres i datamaterialet fordi vi ikke samler inn eller får tilgang til personopplysningene dine. 

Dersom du likevel ikke lenger ønsker å delta i undersøkelsen, kan du du kontakte oss på sporreundersokelse@ffi.no og oppgi informasjon som lar oss fjerne svarene dine i datamaterialet.
 

Hvem kan jeg kontakte hvis jeg har spørsmål om behandlingen av personopplysninger?

Hvis du har spørsmål til Totalforsvarsstudien 2025 eller ønsker å benytte deg av rettighetene dine, kan du kontakte oss på sporreundersokelse@ffi.no.

Hvis du vil klage på behandlingen av personopplysningene dine, kan du kontakte personvernombudet ved FFI eller Datatilsynet.
 

Kvifor kan eg ikkje få undersøkinga på nynorsk?

Det er viktig for oss at alle får same undersøking fordi nyansar i formuleringa av spørsmål ofte kan påverke korleis eit spørsmål vert tolka av deltakarane. Me har difor me valt så få språk som mogleg. Då har me valt norsk bokmål fordi norsk er det mest brukte språket og bokmål den mest brukte målforma i Noreg, og engelsk fordi me trur at ein del av dei vi ønskjer svar frå, vil avstå frå å svare om undersøkinga berre er på norsk. Me håpar at dette ikkje vil skape problem for deltakarane.

Norsk-totalforsvarsstudie_grønn.png