Databehandling og personvern

Totalforsvarsstudien 2025 følger forskningsetiske retningslinjer for behandling av informasjon. Som respondent skal du føle deg trygg på at svarene dine alltid blir behandlet konfidensielt.

Datasett og personvern i Totalforsvarsstudien 2025

Datasett utlevert fra Totalforsvarsstudien 2025 vil alltid være omarbeidet slik at du ikke kan identifiseres. Informasjonen du oppgir i undersøkelsen, blir behandlet konfidensielt. Merk at invitasjoner til undersøkelsen sendes via Forsvarets personell- og vernepliktsenter (FPVS), Yrkestrafikkforbundet eller Norsk Arbeidsmandsforbund i form av en lenke som begynner med https://survey.euro.confirmit.com/wix/.

Sjekk lenken før du klikker på den. Hold musepekeren over lenken, eller kopier den, for å se at den går til riktig sted.

Totalforsvarsstudien 2025 følger strengt alle forskningsetiske retningslinjer og personvernforordningens bestemmelser om håndtering av informasjon. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som er ansvarlig for behandlingen av dataene, har fått prosjektet godkjent av personverntjenesten ved Forsvarets høyskole (FHS) og sitt eget personvernombud.

Vi bruker surveyverktøyet Confirmit til å gjennomføre og håndtere undersøkelsene. Confirmit er et globalt anerkjent programvaresystem som benyttes av en rekke store surveyorganisasjoner. Selv om Confirmit har kontorer både innenfor og utenfor EØS, vil data fra Totalforsvarsstudien 2025 alltid være lagret innenfor EU og følge europeisk lovgivning. I sjeldne tilfeller kan teknisk personell ved Confirmit i USA bistå ved tekniske utfordringer, men dette foregår under strenge sikkerhetsprosedyrer for å beskytte ditt personvern. 

Prosjektansvarlig på Forsvarets forskningsinstitutt er ansvarlig for å samle inn, lagre og bearbeide datamaterialet. Kun prosjektansvarlig vil ha tilgang til hele datamaterialet. Ved behov vil statistikere og veiledere ved Universitetet i Oslo, i tillegg til forskerkollegaer ved Universitetet i Oslo, Forsvarets forskningsinstitutt og Scandinavian Consortium for Organizational Research (SCANCOR) ved Stanford universitet se på deler av det aggregerte datamaterialet og kodene i analyseprogrammet R Studio sammen med prosjektansvarlig for å kvalitetssikre analyseresultatene.

I utgangspunktet er alle dataene anonyme, men ved behov vil det utarbeides en skriftlig avtale med dem som kvalitetssikrer analysen av datasettet sammen med prosjektansvarlig. 

Hele eller deler av kodene i R Studio som brukes for å analysere datamaterialet, vil bli gitt til aktuelle tidsskrift i en publiseringsprosess. Dette er nødvendig for at forskerne i tidsskriftet kan verifisere forskningsresultatene ved å teste at kodene virker på et annet datasett. 

Personvern

Det vil ikke være mulig for andre å knytte svarene dine til deg som person. Vi sørger for at all data som samles inn, anonymiseres grundig. Dette betyr at identifiserbar informasjon fjernes eller slås sammen med andre svar, slik at svarene dine ikke kan spores tilbake til deg.

Vi samler inn bakgrunnsinformasjon som kjønn, alder, yrke, utdanning, sivilstatus, forsørgeransvar, kontraktstype, lederrolle og erfaring fra beredskapsøvelser og internasjonale operasjoner. Denne informasjonen brukes kun for å analysere dataene på en meningsfull måte og ikke for å identifisere enkeltpersoner.

Du vil ikke kunne identifiseres ved publisering fordi undersøkelsen er anonym. Det er bare aggregerte data på gruppenivå som vil bli analysert og fremstilt.

Dine rettigheter

Så lenge du kan identifiseres i et datamateriale, har du rett til å protestere, be om innsyn og rette og slette opplysninger vi behandler om deg. I dette datamaterialet vil det imidlertid være svært vanskelig å identifisere deg fordi vi ikke samler inn eller har tilgang til personopplysningene dine.

Dersom du likevel ikke lenger ønsker å delta i undersøkelsen, kan du kontakte oss på sporreundersokelse@ffi.no og oppgi informasjon som gjør at vi kan identifisere svarene dine. Du vil i så fall høre fra oss innen en måned. Vi vil gi deg en grunnleggende begrunnelse dersom vi mener at vi ikke kan identifisere svarene dine, eller at rettighetene ikke kan utøves.

Du har også rett til å sende en klage til Datatilsynet om hvordan vi behandler dine opplysninger.

Hva gir oss rett til å behandle svarene dine og bakgrunnsinformasjonen din?

Vi behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke.

Vi behandler opplysningene om deg for formål knyttet til vitenskapelig forskning og fordi forskningsprosjektet er vurdert å være i allmennhetens interesse.

Personverntjenestene ved Forsvarets forskningsinstitutt og Forsvarets høyskole har vurdert at behandlingen av bakgrunnsopplysninger og svarene dine i undersøkelsen er i samsvar med personvernregelverket.

Hvis du har spørsmål om Totalforsvarsstudien 2025 eller ønsker å benytte rettighetene dine, kan du kontakte oss på sporreundersokelse@ffi.no.

Hvis du vil klage på behandlingen av rettighetene dine, kan du kontakte personvernombudet ved FFI eller Datatilsynet.

Hva skjer med opplysningene dine når forskningsprosjektet avsluttes? 

Prosjektet er planlagt å avsluttes høsten 2025, og doktorgradsavhandlingen vil bli forsvart i starten av 2026, med mindre prosjektet blir forsinket av ulike årsaker.

Datamaterialet vil bli lagret i opptil fem år på godkjente sikkerhetssystemer (dataene lagres i en skytjeneste) etter at prosjektet er avsluttet, det vil si frem til 2030. Dette gjøres for å sikre tilgang til datamaterialet for prosjektansvarlig, enten på FFIs sikkerhetssystemer eller ved overføring til et annet godkjent sikkerhetssystem i forsvars- og sikkerhetssektoren. Formålet med denne løsningen er å muliggjøre eventuell revisjon, oppdatering under publiseringsfasen og etterprøvbarhet.

Datamaterialet vil slettes i 2030, med mindre ferdigstillelsen av prosjektet mot formodning skulle bli forsinket.

Ingen andre ved Forsvarets forskningsinstitutt eller i Forsvaret og heller ikke arbeidsgiveren eller fagforeningen din vil ha tilgang til datamaterialet.

Du finner også mer informasjon om FFIs personvernerklæring her.

Norsk-totalforsvarsstudie_grønn.png