Vertslandsstøtte under øvelse Cold Response 2022
I en gjennomgang av Øvelse Cold Response 2022 har forskere ved FFI sett på hva som skal til for at Norge er enda bedre rustet til å ta imot og understøtte allierte styrker.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen har blitt stadig mer krevende det siste tiåret, en situasjon som ble ytterligere forverret med Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Dette har ført til et ønske om økende alliert tilstedeværelse i Norge og våre nærområder, noe som også stiller økte krav til Norges evne til mottak og understøttelse av allierte styrker.
For å sikre god samhandling er det viktig at allierte trener og øver i Norge sammen med norske styrker. Øvelsen Cold Response gjennomføres annethvert år, og ble sist gjennomført våren 2022.
FFI evaluerte vertslandsstøtten som Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) hadde ansvar for å levere i forbindelse med øvelsen. Dette ble gjort ved å vurdere åtte ulike egenskaper knyttet til ressurstilgang, prosesser og kostnadseffektivitet i det sivil-militære logistikksystemet.
Øvelse gir økt kompetanse
Overordnet er vår vurdering at Forsvarets evne til å levere vertslandsstøtte generelt øker som følge av kompetansen som blir utviklet i forbindelse med denne type øvelser.
Vertslandsstøtten som ble gitt i forbindelse med Cold Response 2022 hadde høy kvalitet, og alle avsenderlandenes behov ble dekket. Enkelte avsenderland mente imidlertid at Norge som vertsland var for fleksibel med å tilpasse løsningene til enkelte allierte avdelingers ønsker, blant annet med hensyn til hvilke mottaksområder som ble benyttet. Dette økte både kostnadene for vertslandsstøtten og førte til avvik fra planverket.
Tre anbefalinger
Evalueringen forskerne ved FFI har gjennomført viser at det fortsatt er områder knyttet til Forsvarets logistikksystems vertslandsstøtte som har et forbedringspotensial.
- De digitale løsningene som benyttes bør være tilgjengelig både for norsk og alliert personell.
- Personelltilgangen innen logistikk bør sikres.
- Beredskapspartnere bør trenes og øves.
Samtidig bør man på strategisk nivå balansere målsettinger om høy grad av fleksibilitet som vertsland med operative mål. En forbedring av disse faktorene vil kunne gi bedre ressursutnyttelse og dermed bidra til økt operativ evne.