Terrorforskerne del 1: Bin Ladens harddisk

– Jeg husker jeg tenkte – det er jo bare en gjeng gærninger oppe i fjellet. Der og da trodde jeg ærlig talt ikke at dette kom til å bli den definerende sikkerhetstrusselen de neste 20 årene, sier Thomas Hegghammer.

I denne episoden snakker vi med sjefsforsker Thomas Hegghammer og professor Brynjar Lia om 9/11: Kommer vi noen gang til å oppleve noe liknende? Dessuten: Hvorfor og hvordan forsker man på terrorister? Hva skiller slik forskning fra etterretning?

I 2001 fikk Hegghammer, som den gang var en ung historiestudent, sommerjobb ved FFI. Oppdrag: se på langsiktige konsekvenser av militære intervensjoner. Sommervikaren brukte Gulfkrigen som case. 

Den sommeren studerte han blant annet de såkalte afghan-araberne og veteranene fra Afghanistan-krigen på 80-tallet, der Osama bin Laden var en sentral aktør.

– Vi var klar over at bin Laden hadde treningsleire i Afghanistan og at det var et nettverk av transnasjonale jihadister, forteller Hegghammer.

Terrorforskning ved FFI

Ble startet opp 1999 under navnet Terrorisme og asymmetrisk krigføring (TERRA). 

Målet er å gi norske myndigheter økt situasjonsforståelse og informasjon om hva terrortrusselen fra internasjonal jihadisme betyr for norske og allierte interesser. Prosjektet ser blant annet på nettverk og bruk av teknologi innenfor den transnasjonale jihadistbevegelsen og konflikter der jihadister er aktive.

Prosjektet består i dag av forskerne Truls Hallberg Tønnessen, Thomas Hegghammer, Anne Likuski, Peter Nesser og Brynjar Lia. I tillegg er doktorgradsstipendiatene Vidar Skretting og Henrik Gråtrud tilknyttet prosjektet.

Miljøet er Norges ledende på internasjonal terrorisme. 

– Men jeg husker også jeg tenkte – jaja, dette var jo interessant, men det er jo bare en gjeng gærninger oppe i fjellene. Jeg vet sannelig ikke om jeg tror på alt det amerikanerne sier om at de er så farlige. Ærlig talt tenkte jeg ikke der og da at dette kom til å bli den definerende sikkerhetstrusselen de neste 20 årene, sier Hegghammer.
 
Det andre flyet treffer World Trade Centre 11. september 2001.
Foto: Tamara Beckwith/REX/NTB

Noen uker etterpå krasjet Osama Bin Ladens terrorgruppe, al-Qaida, to fly inn i World Trade Center i New York. Hegghammer måtte inn på direkte riksdekkende norsk tv for å kommentere hendelsene. 

Sommerjobben ble starten på en lang og strålende forskerkarriere. Da amerikanske soldater nesten ti år senere drepte bin Laden fant de flere av Hegghammers artikler og tekster på bin Ladens harddisk.

Forskning versus etterretning

I 2001 var det under to år siden FFI hadde startet det første prosjektet med forskning på internasjonal terrorisme.

I anledning FFIs 75-årsjubileum har vi tatt en prat med to av pionerene innen terrorforskning i Norge og ved FFI – professor Brynjar Lia og «sommerstudent» Hegghammer, som siden 2001 har tatt doktorgrad og er blitt sjefsforsker ved FFI. Både Lia og Hegghammer har utgitt anerkjente bøker om fremveksten av global jihad, terroristenes kultur og de sentrale ideologene som står bak. De er brukt som ekspertvitner i norsk rettsvesen, i den amerikanske kongressen og av det britiske parlamentet.

I denne episode snakker vi blant annet om 9/11: Kommer vi noen gang til å oppleve noe liknende? Dessuten: Hvorfor og hvordan forsker man på terrorister? Hva skiller slik forskning fra etterretning?

Thomas Hegghammer blir intervjuet av RTL i 2004.
Thomas Hegghammer blir intervjuet av RTL i 2004. Da hadde han og kollegene funnet og oversatt dokumenter med al-Qaidas strategi for å få Spania til å trekke seg ut av Irak. Foto: Jan Olav Langseth, FFI
 
Thomas Hegghammer og Brynjar Lia.
Thomas Hegghammer og Brynjar Lia. Foto: Espen Wang-Naveen, FFI