Jubileumspodkast del 3: Terne
Hva var dette prosjektet som på det meste involverte en tredjedel av FFIs ansatte?
På 1950-tallet ble bekjempelse av undervannsbåter en høyt prioritert oppgave for den norske marine. I om lag 15 år, fra 1947 og godt ut på 1960-tallet, arbeidet FFI med et antiubåtvåpen.
Prosjektet fikk kodenavnet Terne, etter de grasiøse fuglene som er kjent for å stupdykke mot vannoverflaten.
Det som i 1947 startet som en utvikling og konstruksjon av en rakettdrevet synkemine mot undervannsbåter, ble utover 50-tallet et komplett våpensystem som kunne utplasseres om bord på marinens fartøyer.
Terne ble viktig av flere grunner. Særlig fordi det gjennom arbeidet oppstod en ny type tenkning ved FFI, og avdelingene lærte etter hvert å samarbeide om store og krevende oppgaver.
Terne II var også det første prosjektet der FFI tok servoteknikken i bruk. Utviklingen av den servostyrte launcher og prediktoren brakte FFI i nærkontakt med en rekke nye fagdisipliner som nå var i sterk utvikling, blant annet finmekanikk av en klasse som på denne tiden var lite kjent i Norge.
Å kunne beherske disse nye fagdisiplinene var en forutsetning for Terne som våpensystem, utviklingen av Penguin-systemene og en rekke avanserte ildlednings-, våpenkontroll og navigasjonssystemer, som skulle følge etter i årene som kom.