#14: Slik får du betalt for å sitte på en plen hele dagen
Marianna (23) har brukt sommeren til å få droner til å snakke med hverandre. Hør mer om livet som sommerstudent ved FFI i nyeste utgave av podcasten Ugradert.
Det er hard konkurranse om å bli sommerstudent på FFI. I år hadde vi rundt 800 søkere på 60 plasser.
Får prøve og feile
Marianna, som studerer kybernetikk ved NTNU, har jobbet for å finne en løsning der droner i en sverm sender radiosignaler seg i mellom for å samarbeide bedre. Basert på hvor lang tid meldingene bruker fram og tilbake, finner dronene ut hvor de selv er i forhold til andre droner. Dermed kan de unngå å kollidere. Meldingene kan også brukes til å sende annen informasjon mellom dronene.
– Vi har ikke helt løst oppdraget, men vi nærmer oss. I går satt vi ute på plenen en hel dag der vi flyttet senderne to og to meter og testet feilmarginer, forteller Marianna.
Godt miljø
Studentene sitter tett på hverandre i Messa – et gammelt kantinebygg som står tomt resten av året.
– Vi sitter i et stort kontorlandskap, så det blir ikke verdens beste arbeidsro. Men det er veldig hyggelig, røper Marianna.
– I blant hører du et stønn eller et seiersrop fra andre siden av rommet. Og du får vite mye om hva de andre driver med rundt kaffemaskinen. Hvis noen kjører et program som tar lang tid, eller hvis noen er blitt litt kvalme av å sitte for lenge med VR-briller, kommer de gjerne rundt og sjekker hva andre driver med. Vi blir godt kjent med hverandre gjennom sommeren.
– Har du lært noe i løpet av sommeren?
– Jeg har programmert på mikro-controllere, som er bittesmå PCer. Det har jeg ikke vært borte i før, for jeg har ofte valgt mye mer teoretiske fag. Du lærer mye om praktiske anvendelser gjennom å jobbe på FFI. Jeg var her i fjor sommer også. På forelesninger i vinter tenkte jeg flere ganger at «dette problemet har jeg jo sett i praksis på FFI».
– Hvorfor bør flinke folk søke seg sommerjobb på FFI?
– Du får jobbe tett på mange spennende anvendelser av teknologi. Mange av prosjektene er oppgaver forskerne har lyst til å teste ut, men som de ikke har tid til å gjøre selv. Sommerstudentenes oppgave er typisk å gjøre en mulighetsstudie for å finne ut om noe kan fungere i praksis.
Rekrutteringskanal
Studentene hentes stort sett fra universiteter og høgskoler, men FFI har også hentet noen spesielt lovende fra videregående.
– I bunn og grunn er dette et stort rekrutteringsprosjekt. De får prøve oss, og vi får prøve dem. Dessuten har de med seg ny kunnskap, sier Jan Olav Langseth, rådgiver ved FFI.
– Mange blir værende og tar en mastergradoppgave hos oss. Hvis du spør folk som jobber på FFI, er det ganske mange som har startet nettopp her, som sommerstudent, sier Langseth.