Til Svalbard for å finne liv på Mars
I 2020 skal radaren Rimfax ut på et romeventyr. Den skal ombord på Nasas romsonde og undersøke hva som skjuler seg under overflaten på planeten Mars.
Før Rimfax-radaren er klar for romferd er det en lang reise med mange tester som skal gjennomføres. Første delprøve er nå bestått. Den foregikk ikke på en firhjuling i verdensrommet, men på en snøscooterslede på Svalbard. Bildene den produserte var ikke av Mars-geologi, men av snø og is på ulike breer utenfor forskningsbyen Ny-Ålesund.
Har det vært liv på Mars?
Nasas romsonde kalt Mars 2020-roveren har i oppgave å finne ut om det har vært liv på Mars. Georadaren Rimfax er ett av syv instrumenter som skal ombord på roveren. Den skal hjelpe til med oppdraget ved å se ned i bakken og undersøke geologien flere meter ned under overflaten.
Dette er en stor og prestisjefylt oppgave og forsker og prosjektleder ved Forsvarets forskningsinstitutt Svein-Erik Hamran er spent. Det er hans jobb å gjøre Rimfax-radaren så god at den kan gi oss og verden ny kunnskap om Mars.
Ser gjennom isbreer
Radarens første stopp på veien mot Mars var Svalbard, nærmere bestemt Ny-Ålesund. I månedsskiftet april-mai i år ble det første feltarbeidet med Rimfax utført.
– Denne breen er 200 meter dyp, forklarer Hamran, mens han peker på et radarbilde lagd av Rimfax.
– Vi tester radaren på Svalbard fordi Mars er en kald og tørr planet. På våren og forsommeren er Svalbard også frossen, og det er veldig fine forhold for å teste denne typen radarsystemer. Når vi kjører over isbreer kan radaren se tvers gjennom breen. Vi ser vannet i bunnen og de ulike tempererte sonene på breen, forklarer Hamran.
Selve testingen gjøres ved at radarsystemet, som består av en spesialbygd antenne, en elektronikkboks og en PC, festes til en snøscooterslede og dras langs senterlinjen av en isbre. Underveis stopper forskerne jevnlig for å lagre data og sjekke at radaren gjør som den skal.
– Når vi tester på denne måten kjører vi mellom 10 og 15 kilometer i timen. Når Rimfax skal kjøre med Mars 2020 roveren går det adskillig saktere. Den har en fart på mindre enn tre meter i minuttet, forteller Hamran.
– Det er fortsatt tidlig i utviklingen, men vi er der vi skal være, mener Hamran.