Sommerjobb: Droneforsker

Går det an å bygge en drone som kan skytes opp med luftkanon? Det skal Kevin bruke sommeren til å teste ut.

Hver sommer henter FFI inn flinke ingeniører og forskerspirer fra universiteter og høgskoler over hele landet.

En av studentene som strømmer inn portene i disse dager er Kevin. Han er nettopp ferdig med 2. året på sivilingeniørstudiet, der han jobber med kybernetikk og robotikk.

Kevins oppdrag i sommer er å bygge en drone som kan skytes ut av kanon! I tillegg til å konstruere dronen skal Kevin programmere den slik at den klarer å stabilisere seg selv og stå stille i lufta etter at den er skutt ut. '– Jeg ser for meg at det blir mange «prøveoppskytinger» ute på plenen før ting fungerer, sier Kevin.
Men hvorfor i all verden skal vi skyte opp droner? Jo, det er mange bruksmuligheter skal vi tro forsker og studentveileder Jonas Moen.

– En av dem kan være å skyte droner opp fra skip for å jamme innkommende missiler slik at de ikke treffer. Dette bør som kjent skje fort, forklarer han.

– Å teste ulike måter å bruke ny teknologi på, er vel den viktigste jobben til studentene som har sommerjobb her. Noen ideer går vi videre med. Andre ganger blir det med forsøket.


Vil finne nye løsninger

Mange av dem som jobber hos FFI i dag startet karrieren nettopp i en sommerjobb.

– Det er vår måte å bli kjent med talentene som finnes der ute. Mange går videre og skriver mastergrad knyttet til et prosjekt på FFI, sier Moen.

Kevin sier det alltid har fristet å være forsker.

– Jeg liker tanken på å jobbe med noe som aldri har vært gjort før – å finne helt nye løsninger. Da jeg sjekket lista over oppgaver sommerstudentene ved FFI skulle få var det jo veldig mye snacks, med både droner, autonomi og robotikk. Og så kjenner jeg noen som har jobbet ved FFI før som skryter veldig av miljøet og opplevelsen.

– Hva er målet for sommeren, bortsett fra å lage dronen?

– Målet er å lære ting jeg har bruk for i arbeidslivet og som jeg ikke lærer på universitetet. Det går både på det å løse konkrete oppgaver, lære mer om ROS (Robot operating system), og å samarbeide med andre. Du samarbeider jo med folk når du studerer også, men dette er en helt annen setting.

I Messa har Kevin allerede fått selskap av 15-20 andre studenter i sommerjobb for FFI.

– Jeg har utrolig mange flinke folk rundt meg, blant annet tre andre droneentusiaster som jobber med andre prosjekter. Hvis du vil diskutere noe eller ha hjelp, er det bare å snu stolen rundt eller stikke bort til kaffetrakteren.


Drone som folder seg ut i lufta

Kanonen Kevin skal bruke for å skyte ut dronen ble laget av en bachelorstudent for noen år siden. Den er drevet av trykkluft og ble laget for å skyte ut droner med vinger som foldet seg ut etter utskytning. Kevin skal lage et quadrokopter, altså en drone med fire små propeller, som passer til den samme kanonen.

– Diameteren på løpet er 10 cm. Først sjekket jeg om det gikk å skyte ut en drone i én del. Den ble veldig liten. Nå blir løsningen i stedet en drone som har propeller som folder seg ut når den er kommet opp i lufta.

Delene til dronene bestiller Kevin på nett. Han skal blant annet bruke pixhawk-hardware.

– Vet du om noen har laget en slik tidligere?

– Jeg har begynt å sjekke litt rundt. Så langt har jeg funnet en oppgave der noen har kastet en drone opp i lufta manuelt og fått den til å stabilisere seg selv. Men en drone som passer til en slik kanon tror jeg ikke er bygget før.

PS. I løpet av sommeren lover vi å komme tilbake med en video der du får se om Kevin lykkes med oppdraget eller ikke.