Slik skal FFI forske på påvirkningsoperasjoner
– Vi mener forskning på påvirkningsoperasjoner kan være et avgjørende bidrag til nasjonal sikkerhet, sier forskningsdirektør Janet M. Blatny ved FFI.
Når noen forsøker å skape usikkerhet, uenighet og konflikt innad i en befolkning, hvordan kan vi håndtere og forsvare oss mot det? Det er tema for et nytt forskningsprosjekt ved FFI.
Målet på lang sikt er å:
- Forstå helheten og omfanget av trusselen påvirkningsaksjoner utgjør
- Identifisere hvordan det kan skade sentrale samfunnsområder
- Finne mulige mottiltak mot påvirkning
I første omgang har FFI startet et prosjekt kalt Cyber-Social Propaganda and Influence (C-SPI) – eller «Påvirkning i informasjonsdomenet». Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet og FFI har til sammen satt av 7,5 millioner til dette prosjektet over to år.
En usynlig fiende
Prosjekt C-SPI skal blant annet lage et øvingsverktøy for å simulere aktivitet på sosiale medier. Dette verktøyet kan brukes for å øve på krisehåndtering tilknyttet påvirkningsoperasjoner.
Forskerne skal bruke intervjuer, spørreundersøkelser, workshops og øvelser for å kartlegge om sentrale samfunnsaktører er i stand til å oppdage en pågående påvirkningskampanje, og hvordan de forholder seg til den.
– Forskningsmetodikken skal i seg selv bidra til å øke kunnskapen og bevisstheten om problemstillingen, sier Blatny.
Prosjektet vil dessuten bruke en ny metode for å kunne avsløre misbruk av sosiale mediers algoritmer. Metodikken skal brukes for å analysere påvirkningsoperasjoner.
– Vi kommer til å ha en tverrfaglig tilnærming når vi forsker på påvirkningsoperasjoner. Vi trenger kunnskap innen flere fagområder for å analysere problemstillingen og foreslå tiltak, understreker Blatny.
I forskerteamet finner vi blant andre sosiolog og programmerer Arild Bergh, organisasjonspsykolog Anne Lise Bjørnstad, sosialantropolog Nina Hellum og statsviter og historiker Paul Buvarp.