Sinkbøtte løste droneforsvinning

Da FFI-forskerne ikke fant igjen dronen sin, var gode råd egentlig ikke så dyre: Ei gjenglemt sinkbøtte var løsningen.

Pc, antenne og en etterlatt sinkbøtte
Hva gjør man når en drone forsvinner? Ved hjelp av pc, antenne og denne etterlatte sinkbøtta fant FFIs Olav Rune Nummedal (til venstre) og Agnius Birutis igjen Flamingo-dronen de testet ved Rygge. Søket tok under en time – takket være den improviserte, men svært effektive løsningen. Foto: Kennet Nomeland, Forsvarsmateriell.

Noen ganger trenger forskere skikkelig lavteknologi for å få gjennomført høyteknologiske oppgaver.

I begynnelsen av april var en rekke forskere og ingeniører i sving på den militære delen av Rygge flyplass i Viken. Der sendte de blant annet opp Forsvarets forskningsinstitutts nye, egenutviklede drone Flamingo. Nyttelasten var en mobiltelefon. Telefonen skulle hjelpe teamet med å kartlegge 5G-dekningen i området i størst mulig detalj fra lufta.

Mistet kontakten

Så mistet de kontakten med dronen.

– I forkant av styrten trodde vi at det var noe galt med systemet. Vi valgte å ta den ut med vilje, siden den hadde forsvunnet ut av syne bak noen tretopper. Vi trodde at dronen kanskje fløy i motsatt retning av det vi hadde ment. Vi ønsket jo ikke at den skulle stikke av.

Det forteller FFI-ingeniør Olav Rune Nummedal, som var med på hele forsøket.

Det store spørsmålet: Hvor var den nå? Hele teamet begynte å lete, i det som var et ganske stort søkeområde.

– Vi snakket med noen forbipasserende som hadde sett den og kunne peke oss i riktig retning. Dronen sendte ut svake signaler, men vi hadde ingen posisjon. Da var det vi fant denne bøtta mellom trærne – ei god, gammeldags vaskebøtte i metall. Ved hjelp av pc og antenne rigget vi oss til, med bøtta som sentralt redskap. Ved å dytte antenna inn i bøtta og snu åpningen i ulike retninger så vi hvor signalstyrken var sterkest. Dermed var vi på sporet. Da vi etter hvert kom nær nok fanget vi opp GPS-signalene fra dronen. Slik fikk vi også avdekket svakheter i kunsten å finne en drone.

Ikke bare å ringe

– Dere kunne ikke bare ha ringt på telefonen som dronen bar med seg?

– God idé, men mobilen var dessverre bare satt opp som dekningsmåler.

Testen med drone og mobil var del av et pågående autonomiprosjekt. Flamingo-dronen inngår i forskning på bruk av droner i sverm.

– Da er vi avhengig av kunnskap om nettverkene som gjør at vi kan følge og styre dem. 5G er bare én mulighet.

Bygget for formålet

Flamingo-dronen er designet og bygget fra grunnen av på FFI for å tilfredsstille kravene forskerne har for å gjøre tester som dette.

– Hvordan gikk det med akkurat denne flamingoen, Olav Rune Nummedal?

– Bare en brukket propellarm. Innmaten var like fin. Den blir flygedyktig igjen.

ffi_drone_rygge_03.jpg
Den forsvunne Flamingo-dronen er funnet: FFIs Aleksander Simonsen konstaterer at en brukket propellarm lar seg reparere. Foto: Kennet Nomeland, Forsvarsmateriell.