Nå er FFIs verktøy mot falske nyheter klart for verden

Det nye verktøyet i kampen mot manipulasjon og desinformasjon heter Somulator. FFI-forskere har laget en virtuell verden for å trene på ekte trusler i sosiale medier. Deltakere i forsvarsøvelser gir tommel opp. Nå står resten av samfunnet for tur.

En soldat ser på sosiale medier på mobiltelefonen.
Somulator kloner en rekke kjente sosiale medier – og de simulerte nettsidene kan på samme vis som sine forbilder leses direkte på mobilen. (Foto Forsvaret)

– Somulator er en sammensetning av «sosiale medier» og «simulator», forklarer FFI-forsker Silje Lensu Dåbakk.

Bakgrunnen for at verktøyet ble laget er det enkle faktum at både stater og grupper hver dag utnytter sosiale medier i påvirkningsoperasjoner.

Et demokratisk problem

– Det kan fort bli et demokratisk problem. I flere land har slik påvirkning ført til fysisk skade, vold, økt splittelse og personangrep på politikere. Under kriser er slike operasjoner utbredt, som de var under koronaepidemien og i dag i Ukraina-krigen, sier FFI-forskeren.

Hvor spres slik påvirkning? Særlig gjennom de sosiale mediene som når de aller fleste, og som publikum kjenner godt. For å gjøre trening så realistisk som mulig satte FFI derfor sammen en rekke åpent tilgjengelige sosiale mediekloner, og skapte en enkel måte å kontrollere dem på. I Somulator kan de som arrangerer trening eller øvelser velge å opptre gjennom simuleringer av Facebook, Twitter, Youtube og Instagram.

FFI-forsker Silje Lensu Dåbakk.
Hvordan kan uønsket spredning av skadelig påvirkning, desinformasjon og feilinformasjon påvirke arbeidet til sentrale aktører når det er en krise? Både svar og mottiltak kan utforskes i Somulator, lover FFI-forsker Silje Lensu Dåbakk.

Tanke ble til verktøy

Utviklingen startet med at forskere ved FFI spurte seg selv: «Kan vi lage et simuleringsverktøy for å øve på å håndtere desinformasjon og påvirkning i sosiale medier?».

Tanken var at verktøyet ville være nyttig både for Forsvaret, aktører i totalforsvaret og for samarbeidspartnere i Nato. Det holdt stikk.

Mange i disse miljøene så straks nytten da Somulator ble lansert i 2022.

Mange øvelser

Derfor har simulatoren blitt brukt av en rekke sivile og militære aktører i Norge og i utlandet. Både til forskning, trening og store beredskapsøvelser. Den er allerede blitt brukt i tre militærøvelser, og ved Cyberingeniørskolen. Somulator har med andre ord nådd ut til mange brukere i Norge og internasjonalt.

Under Øvelse hovedstad, en kriseøvelse for totalforsvarsaktører, registrerte FFI over tusen innlogginger. En fjær i hatten for utviklerne var at verktøyet ble brukt under Natos Cyber Coalition-øvelse i 2023. Den vil bli brukt igjen i år.

Soldater fra innsatsstyrke Derby patruljerer i Oslos gater på nattestid under Øvelse Hovedstad 2023.
Øvelse Hovedstad 2023: Soldater fra innsatsstyrke Derby patruljerer i Oslos gater på nattestid. Somulator var en del av denne øvelsen. (Foto Kristian Kapelrud, Forsvaret)

Leter etter industripartner

Nå ønsker FFI å overlate til norske industrimiljøer å overta den operative driften, og slik få flere til å se på treningsmulighetene som simulatoren gir. Avdeling Innovasjon og industriutvikling ved FFI jobber med å finne en industripartner.

 – Det er stor interesse for samarbeid, sier Mariann Ødegård. Hun er FFIs fagsjef for kommersialisering.

Lavterskel

Terskelen for å komme i gang med Somulator er lav.

En FFI-rapport fra 2024, «Guide to social media training with Somulator», gir en detaljert innføring i hvordan verktøyet virker. Rapporten er åpen for alle.

Den som har ansvar for øvelser med Somulator kan selv velge hvor mange som skal delta.

– Enten det er 20 eller 2000 deltakere fungerer simulatoren like enkelt. Den fungerer også fint i øvelser der flere etater eller institusjoner øver sammen. Meldingene kan gå ut automatisk, eller endres underveis for å tilpasse dem til hvordan øvelsen utvikler seg, Silje Lensu Dåbakk.

Tilpasset innhold

Det er brukerne selv som lager nyhetssakene som passer i den aktuelle øvelsen. Det er også mulig å bearbeide sakene slik at mottakerne får ulikt innhold. Meldingene spres på en naturtro måte. Slik gir de brukerne en realistisk opplevelse av hvordan nyhetsflommen i en krise kan ta seg ut.

Somulator er laget slik at den skal være lett å utvide og endre.

– Flere kloner av sosiale medier kan legges til, etter hvert som behovet oppstår. Egne opplæringsverktøy hjelper brukerne. De legger til rette for automatisert distribusjon av store mengder innhold, og til forberedelse. Derfor er det lett både å gjennomføre og oppsummere øvelsene.

Eksempel på falsk nettside som dukket opp før og under det amerikanske presidentvalget i 2016.
Mye juks på nettet: En av mange falske nettsider som dukket opp før og under det amerikanske presidentvalget i 2016.

En treningsarena

Dåbakk sier at en viktig side ved den digitale simulatoren er at den er noe mer enn bare et verktøy:

– Somulator er en stor og velutstyrt treningsarena. Her kan du eksperimentere med ulike tilnærminger og teste ut nye strategier. Og det som er aller viktigst: Du lærer av dine feil!

Slik virker Somulator

Realistisk trening: Somulator gir en realistisk opplevelse av hvordan informasjon spres på nett. Brukeren kan oppleve hvordan falske nyheter kan spre seg viralt, og hvordan ulike grupper prøver å manipulere opinionen.

Fleksibel og skalerbar: Plattformen kan tilpasses ulike typer øvelser og scenarioer, fra små klasseromssesjoner til store, nasjonale beredskapsøvelser.

Enkel i bruk: Selv uten teknisk kompetanse kan brukerne raskt sette opp og tilpasse øvelser.

Effektiv: Somulator gjør det mulig å trene mange brukere samtidig og samle inn verdifulle data om hvordan mennesker reagerer på desinformasjon.

Komplett: Somulator simulerer et komplett informasjonsmiljø i sosiale medier. Det legger vekt på at opplæringen framstår realistisk. Somulator bruker en rekke nettapplikasjoner med åpen kildekode. Det kopierer kjente plattformer som Facebook, Twitter, Instagram og Youtube, og nyhetssider på nettet.