Levetidsperspektivet i store offentlige investeringer
Selve innkjøpet er som regel bare toppen av isfjellet. Derfor er det viktig å se investeringen i et langtidsperspektiv.
Store offentlige investeringer har som regel lang levetid. Det er derfor viktig å se investeringen i et levetidsperspektiv slik at alle kostnader og effekter som er relevante for interessenter blir inkludert i beslutningsgrunnlaget. Studien er delvis finansiert av Concept-programmet ved NTNU og kan lastes ned her.
Fokus i denne studien er bredt, og tar dermed utgangspunkt i alle faktorer som den offentlige investeringen medfører gjennom levetiden. Studien tar for seg to store offentlige byggeprosjekter, og fra analysen pekes det på tre spørsmål til bruk inn i videre studier på levetidsperspektivet.
Forskerne har gjennomført en dokumentanalyse på to case – ett byggeprosjekt fra kultursektoren og ett byggeprosjekt fra forsvarssektoren. Formålet med denne forstudien er å undersøke hvordan levetidsperspektivet blir ivaretatt i tidligfase (konseptvalgutredning og ekstern kvalitetssikring i KS1), samt hvorvidt det finnes forskjeller i hvordan levetidsperspektivet hensyntas mellom de to casene.
Forstudien trekker ikke generaliserbare konklusjoner, men søker heller å identifisere tema og spørsmål som kan være interessante å fremme i videre studier av levetidsperspektivet. Basert på resultatene av analysen har forskerne pekt ut følgende tre spørsmål:
- Hvordan bør ikke-kvantifiserbare størrelser, ofte i form av positive og negative eksternaliteter, herunder bærekraft og miljø, hensyntas og vektlegges i beslutningsgrunnlaget for tidligfase?
- Hvordan kan usikkerhet knyttet til faktorer som er relevante for levetidsperspektivet ivaretas i beslutningsgrunnlaget for tidligfase?
- Hvordan kan tiltak som gir gevinster i et levetidsperspektiv i større grad ivaretas beslutningsgrunnlaget i tidligfase?
For forskningsprogrammet investerings- og logistikkanalyser vil videre studier rette særlig oppmerksomhet på bærekraftshensyn i forsvarsinvesteringer.