Kampnær IKT: – Forsvaret best i Nato

– På mange enkeltområder er Forsvaret best i Nato. Utfordringen frem til 2030 er å få alt til å virke sammen i en multidomeneverden, som er Natos og vår «nordstjerne».

Portrett av Bjørn Tore Markussen, sjef Teknologi og IKT i Forsvaret.
BEST: Sjef Teknologi og IKT i Forsvaret, Bjørn Tore Markussen, mener Forvaret på mange områder er best i Nato, men at det gjenstår å få alt til å spille godt sammen i en multidomeneverden.

Sitatet tilhører Bjørn Tore Markussen, sjef for Teknologi og IKT for Forsvaret. Han deltok tidligere i år på fagdagen «Kampnær IKT» i regi av FFI. Der fikk han, sammen med nesten 150 andre fra forsvarssektoren, høre om nye IKT-løsninger som skal understøtte mobile, operative aktiviteter i Forsvaret.

Slik kan vi ikke krige lenger

– Alt som beveger seg, kan sees eller har en termisk eller elektromagnetisk signatur, blir et mål i en konflikt. Det er derfor vi i dag ser at man i Ukraina-krigen har reist 100 år bakover i tid, og krøpet tilbake i skyttergravene, sier Markussen.

Oberstløytnant Lars Håkon Espeland, SSO Innovasjon og flernasjonalt samarbeid i program Mime, sammenligner det litt med det som skjedde da Norge stengte ned på grunn av korona:

– Plutselig satt vi alle sammen på hjemmekontor uten mulighet for å møtes ansikt til ansikt. Det samme er tilfelle i en moderne konflikt. For å låne et sitat: Det er ikke sikkert det er så helsebringende å samle mye personell i én stor kommandoplass. Trusselbildet tilsier at vi bør splittes opp og samhandle mer distribuert. Utfordringen blir da å finne løsninger som gjør at alle har den samme situasjonsforståelsen, eller bedre, som om man var samlet i et operasjonsrom, sier Espeland.

Lars Håkon Espeland (th) og Bjørn Tore Markussen intervjues av FFI i en pause.
NYE LØSNINGER: Nye løsninger må til, slik at alle har den samme situasjonsforståelsen enten man er samlet i et operasjonsrom eller er mer mobil og distribuert, sier Lars Håkon Espeland, SSO Innovasjon og flernasjonalt samarbeid i program Mime.

Kommunikasjon blir viktig

Med enheter spredt utover slagmarken vil det være kritisk å få alt av systemer til å snakke sammen. Legg til en økende mengde enheter og sensorer som kan levere informasjon, så setter det store krav til kommunikasjons- og samhandlingsløsningene.

– Mye er på plass, men vi jobber fortsatt med å finne ut hvordan en mobil kommandoplass skal se ut. Hva trenger man av løsninger for å få til god samhandling, som for eksempel ulike typer konferanser som tale, video og skjermdeling. I tillegg er det jo en balanse mellom å være mobil og distribuert – og en variant der man står mer stille, men er mer skjult. Uansett stiller det krav til løsningene som velges, sier Espeland.

En digital verktøykasse

Mime er virksomhetsprogrammet som skal levere løsninger for morgendagens kampnære IKT.

– I Mime lager vi en verktøykasse av teknologier som kan brukes i alt fra samlokalisert til distribuert ledelse. Vellykket distribuert ledelse er ikke avgrenset til en bestemt teknologi, så verktøykassen må inneholde mer enn ett verktøy, sier Cathrine Devold, som er direktør for program Mime.

Hun peker på at de er godt i gang på flere områder, som 5G, taktisk mobilt bredbånd, taktiske kommunikasjonsnoder og andre ting knyttet til den taktiske infrastrukturen.

– Vi har også et godt samarbeid med industrien og arbeider tett med forskningsmiljøet på FFI, noe som er viktig for å velge løsninger som fungerer under ekstreme forhold, sier Devold.

Det er noen år til 2030. Når Forsvaret målene som er satt?

– Vi gjør hvert fall alt vi kan for å nå målene. Forsvarssektoren totalt sett gjør nå mange gode og riktig grep rundt IKT og porteføljestyring, som er viktige for å lykkes. Mime er en del av en større portefølje som skal sikre at vi kommer i mål med multidomenevisjonen, sier Devold.

Cathrine Devold, direktør program Mime fotografert på fagdagen "Kampnær IKT".
SAMARBEID: Direktør for program Mime, Cathrine Devold, fremhever viktigheten av et godt samarbeid mellom Forsvaret, industrien og forskerne på FFI, om man skal lykkes å nå målene som er satt for 2030.

Kampnær IKT: En nyttig møteplass

Fagdagen Kampnær IKT ble arrangert for første gang 22. januar 2025. Der ble et hundretalls personer fra forsvarssektoren oppdatert om hva som skjer innen forskning og utvikling knyttet til IKT-løsninger for operative aktiviteter i Forsvaret.

Sjefsforsker og fungerende forskningsleder, Eli Gjørven, oppsummerer dagen slik:

– Forsvaret kommer til å trenge nye og bedre løsninger innenfor tjenester, kommunikasjon og sikkerhet i fremtiden. På FFI jobber vi med en rekke teknologier som er aktuelle for Forsvaret, og på fagdagen «Kampnær IKT» presenterte vi et utvalg av disse teknologiene for folk som jobber med IKT i forsvarssektoren. Vi er veldig godt fornøyde både med oppmøtet og deltakelsen. Vi fikk mange spørsmål og det ble gode diskusjoner. For at Forsvaret skal kunne løse sine oppdrag på en enda bedre måte i fremtiden, er det helt avgjørende at samarbeidet mellom forskerne og ingeniørene ved FFI og brukerne og fagekspertene i Forsvaret, Forsvarsmateriell (FMA), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og sektoren for øvrig fungerer godt. I tillegg skal FFIs avdeling I2, Innovasjon og industriutvikling, bidra til at vi også har industrien med på laget. Slike fagdager er viktige arenaer for oss og andre som jobber med IKT i forsvarssektoren.

Eli Gjørven innleder fagdagen "Kampnær IKT" i Kunnskapsbyens hus på Kjeller.
NY TEKNOLOGI: På fagdagen «Kampnær IKT» presenterte sjefsforsker og fungerende forskningsleder, Eli Gjørven, og andre fra FFI et utvalg av nye teknologier for personell som jobber med IKT i forsvarssektoren.

 

Aktuelt innhold