Norge trenger et totalforsvar forberedt for krig
Forsvaret av Norge trenger et sterkt totalforsvar. Grunnlaget for et slikt forsvar er et konsept som tydelig beskriver hva som skal forsvares, og hvilke oppgaver som inngår.
De sikkerhetspolitiske utfordringene Norge står overfor er alvorlige. Russlands brutale bruk av militærmakt i Europa truer sikkerheten vår. Det samme gjør fremmede staters bruk av sammensatte trusler. Situasjonen i Midtøsten kan utvikle seg til storkrig. I bakgrunnen ligger Taiwan-spørsmålet, som i ytterste konsekvens kan utløse militær konflikt mellom Kina og USA.
Forsvaret av Norge er ikke tilstrekkelig rustet. Det haster med å bygge nasjonal motstandsdyktighet og en troverdig avskrekkings- og forsvarsevne.
I den nye langtidsplanen ligger et betydelig forsvarsløft. Her gir regjeringen tydelige strategiske prioriteringer: Slik skal Forsvaret videreutvikles. Samtidig er ikke Forsvaret i stand til å ivareta sikkerhet uten støtte. Den må komme fra sivilsamfunnet, i rammen av totalforsvaret. Dette er ikke noe nytt. Konklusjonen har vært den samme siden Forsvarskommisjonen av 1946 avga sin innstilling.
Dagens totalforsvarskonsept er beskrevet som «gjensidig støtte og samarbeid mellom Forsvaret og det sivile samfunn i forbindelse med forebygging, beredskapsplanlegging, krisehåndtering og konsekvenshåndtering i hele krisespekteret». I langtidsplanen skriver regjeringen at den vil videreutvikle et totalforsvar som «er mer aktivt i det daglige, og som er forberedt på krig».
En tydelig Ukraina-lærdom er hvor viktig nasjonal motstandsdyktighet og et forberedt totalforsvar er. Dette krever at utviklingen av totalforsvaret har en strategisk retning som sikrer en helhetlig og proaktiv tilnærming, et «føre var».
Regjeringen skal komme med en Totalberedskapsmelding i løpet av 2024. Forsvarets rolle i redningsarbeidet etter leirskredet i Gjerdrum trekkes frem som godt sivilt-militært samarbeid i rammen av totalforsvaret. Ja, det er et eksempel på godt sivilt-militært samarbeid, men er det egentlig totalforsvar?
Det må tydeliggjøres hva som er totalberedskap, og hva som er totalforsvar.
Mitt innspill til den kommende Totalberedskapsmeldingen er å knytte totalforsvaret sterkere til Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske mål. Dette kan gjøres gjennom følgende omformulering av dagens totalforsvarskonsept:
Totalforsvarskonseptet omhandler gjensidig støtte og samarbeid mellom forsvarssektoren og det sivile samfunn for å forsvare norsk suverenitet, territorielle integritet, befolkning, demokratiske styresett og vår handlefrihet mot politisk, militært og annet press ved å bidra til å:
- Forhindre væpnet konflikt og fremveksten av trusler mot norsk og alliert sikkerhet.
- Forsvare Norge og allierte mot trusler, anslag og angrep i en alliert ramme.
- Fremme norske sikkerhetsinteresser, herunder fred, stabilitet og internasjonal rettsorden.
På denne måten blir hovedideen til totalforsvaret tydelig, slik den har vært siden innstillingen til Forsvarskommisjonen av 1946: Målet er å forsvare Norges suverenitet, territorielle integritet, befolkning, demokratiske styresett og handlefrihet.
Hvordan skal det gjøres?
Overordnet skal det skje gjennom å forhindre væpnet konflikt og fremvekst av trusler, forsvare Norge og allierte og fremme norske sikkerhetsinteresser.
Formulert slik jeg har vist her, vil totalforsvarsarbeidet få en tydelig strategisk retning. Det vil igjen gi et relevant totalforsvar, som er aktivt i det daglige og forberedt for krig. Vi trenger et sterkt totalforsvar nå.