Terrortrusselen fra IS er ikke over
– Den islamske stat kan komme til å kompensere for tapet av sitt territorium ved å forsøke å gjennomføre terror- og hevnaksjoner internasjonalt, mener terrorforsker Truls Tønnessen.
IS har mistet sitt territorium og sin leder. Hva kan vi vente oss framover? Det var utgangspunktet for FFIs miniseminar i Oslo Militære Samfunds lokaler 10. desember.
Seniorforsker Truls Tønnessen ved FFI tok for seg hvilke forventinger terrorforskerne har til gruppen i tiden som kommer. Han understreker at angrep fra IS ikke nødvendigvis bare vil komme i vestlige land.
– Både Russland og Iran har vært involvert i offensiven mot IS. Og spesielt Russland har fått flere trusler i propagandaen fra IS. Det har også vært noen angrep i Russland og Iran, sa Tønnessen. Han mener IS er opportunister.
– Gruppen gjennomfører angrep der det åpne seg opp en mulighet for dem, for å oppnå internasjonal oppmerksomhet eller en effekt lokalt.
I foredraget øverst i denne artikkelen lister Tønnessen opp grunner som taler for og imot at IS vil komme sterkere tilbake.
– De grunnleggende årsakene som ga opphav til IS er fortsatt tilstede. Og de har fortsatt mange aktive støttespillere og medlemmer. Samtidig har nok IS mistet mye av sin tiltrekningskraft. I Midtøsten har IS og politisk islamisme generelt mistet støtte. Dessuten er det blitt mye vanskeligere å spre propaganda på nett, påpeker Tønnessen.
Lite sannsynlig med europeiske IS-avdelinger
Forskerne tror IS kan bli mer aktive i andre konfliktområder nå som de har mistet territoriell kontroll i Syria og Irak. Det er fortsatt militante grupperinger mange steder i Afrika og Asia som har sverget troskap til IS.
Doktorgradsstipendiat Vidar Skretting fra FFI ga salen en innføring i situasjonen i Sahel, og hvordan IS opererer der. Dette er et område som er blitt løftet mer frem i IS-propagandaen det siste året.
Professor Brynjar Lia startet opp terrorforskningen ved FFI for 20 år siden. Han avsluttet frokostseminaret med noen overordnede betraktninger om jihadismens fremtid.
Lia mener det er lite sannsynlig at vi får oppleve reelle jihadist avdelinger i Europa, slik vi har sett flere steder i Afrika og Asia.
– IS og al-Qaidas fremvekst er et resultat av borgerkrig og lokale konflikter. Sjansene for slike borgerkriger i Europa er veldig små. Det er heller ikke vanlig med IS eller Al-Qaida avdelinger i land der muslimer er en minoritet. En islamsk revolusjon er heller ikke hovedmålet med de jihadistiske støttenettverkene i Europa, sa Lia.
Se foredraget under.