Hvordan kan norsk forsvarsindustri lykkes i USA?

Det var ett av spørsmålene da FFI og Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi) inviterte til frokostseminar og debatt i Oslo Militære Samfund forrige uke.

Debatten på FFI-frokosten ble ledet av Bill Greenwalt. I panelet satt Chris Lombardi fra Raytheon International, Pamela Willgohs fra Kongsberg Defence & Aerospace, Kjell Kringsjå fra Nammo og Ole Aguirre fra FLIR Systems.

I panelet satt blant annet representanter fra Kongsberg og Nammo, samt FLIR (tidligere Prox dynamics), som har fått kontrakt med det amerikanske forsvaret med sin minidrone Black Hornet.

– Målet i dag var å gi norske bedrifter og myndigheter mer innsikt i hvordan de kan få tilgang til det amerikanske markedet, både gjennom å møte folk som kjenner det fra innsiden, og ved å lære fra bedriftene som har lykkes der, forklarer forskningsleder Sigurd Iversen ved FFI.

En av FFIs hovedoppgaver er å bidra til en konkurransedyktig norsk forsvarsindustri. Da er møteplasser som dette viktig.

forskningsleder Sigurd Iversen, FFI

Norsk industri har de siste tiårene klart seg godt i det amerikanske forsvarsmarkedet. Det amerikanske forsvaret bruker blant annet våpenstasjoner, missiler, luftvern, rakettmotorer, ammunisjon og kommunikasjonssystemer fra Norge. 

Suksesshistorier til tross, det er fortsatt store utfordringer knyttet til proteksjonisme, eksportkontrollregler og overføring av teknologi.

USA mister sitt teknologiske forsprang

Sterke politiske interesser i Washington D.C. jobber nå for at allierte skal samarbeide tettere om industri og teknologi for å opprettholde det militære forspranget til raskt voksende stormakter som Kina og Russland. Norge står i en spesielt god posisjon til å bidra, både på grunn av tette alliansebånd til USA, men også fordi vi har en nisjeorientert forsvarsindustri som utfyller den hjemlige amerikanske industrien på en god måte. 

Menn i samtale. Foto
Bill Greenwalt hold først et foredrag, så ledet han debatten. Her står han sammen med en av paneldeltakerne, Chris Lombardi.

En mulighet er å innlemme flere allierte i USAs nasjonale forsvarsindustribase (NTIB). I dag er kun Canada, Storbritannia og Australia med i basen.

En rapport utarbeidet av tenketanken Atlantic Council i Washington D.C ser på hindringer for et slikt samarbeid, og legger frem konkrete forslag til hvordan en slik utvidelse kan bli mulig. 

I videoen under kan du høre tenketankens leder Bill Greenwalt legge frem sine funn.

Her kan du se foredraget fra Bill Greenwalt, det starter ca 23 minutter ut i filmen. Før det ønsket stabssjef ved FFI Jan Erik Torp velkommen (starten av filmen), så ønsket Torbjørn Svensgård fra FSi også velkommen (fra ca 5 min), før materielldirektør Morten Tiller fra Forsvarsdepartementet hold en kort innledning (fra ca 11 min).