– Europa har ikke vunnet krigen mot terror

IS har tapt som stat, men består som terrororganisasjon, mener FFI-forsker Petter Nesser.

– Jeg har studert jihadistisk terror i Europa i 15 år. Aldri har det vært større avstand mellom hvordan jeg oppfatter trusselen, og hvordan folk flest eller media oppfatter trusselen, sier Petter Nesser.

I løpet av 2017 mistet den såkalte islamske stat nesten all territoriell kontroll i Syria og Irak. Flere land har erklært at IS nå er beseiret.

Denne uken arrangerte FFIs terrorforskere et seminar i Oslo for å diskutere terrorgruppens framtid, og hvilken betydning det vil ha for vår sikkerhet.

Les også Petter Nessers kronikk: Europe hasn’t won the war on terror

– Potensialet for at nettverkene skal komme tilbake og trusselen skal øke på igjen, er større enn noen gang, slik jeg tolker tiden vi er inne i, sa Petter Nesser i sitt innlegg, som du kan se øverst i denne saken.

– IS’ historie strekker seg helt tilbake til invasjonen i Irak i 2003. Dette er ikke første gang gruppa er blitt slått ned. Tidligere har den klart å komme sterkere tilbake, understreker Truls Hallberg Tønnessen.
– Det er klare historiske mønstre i hvordan jihadistgrupper utvikler seg, sa Anne Stenersen. Hun tror IS kan bli splittet i flere mindre grupperinger. Noen av disse vil være mer pragmatiske og mindre ekstreme enn IS har vært.
Hvis man skal bruke metaforer og kalle terror for en sykdom, er jeg usikker på om militær inngripen er noen god medisin. Det har i alle fall ikke dempet veksten i jihadisme, sa Brynjar Lia, professor i midtøstenstudier ved UiO i sin kommentar.